"Bewegen is nu belangrijker dan ooit."

23 maart 2020 om 15:19 Overig Deel je nieuws

Afgelopen week volgde de ene Corona-maatregel na de ander, ook ten aanzien van sporten en bewegen. Sportverenigingen en scholen gingen dicht, sportvelden mochten niet meer worden gebruikt. Langzamerhand werd duidelijk dat alleen thuis bewegen nog een optie is voor veel mensen. Voor het team buurtsportcoaches betekende dit dat zo’n 150 wekelijkse beweegactiviteiten moesten worden afgezegd. Van kleutergymnastiek tot bewegen voor senioren in de wijkcentra, kerken en speeltuingebouwen. Van de beweegclub voor kinderen met een motorische achterstand tot ‘Fit bij de Koffie’ in de verzorgingshuizen.

Als snel kwam het besef bij het team dat ze moesten proberen om mensen tóch te stimuleren om te blijven bewegen in en rond het huis.

Via de basisscholen werden door de vakgroep Bewegingsonderwijs beweegopdrachten toegevoegd aan het regulier lesprogramma voor de kinderen thuis. De eigen gymdocent kon zo leuke, veilige activiteiten laten zien om tóch voldoende te bewegen.

Voor de volwassen deelnemers van Move2Socialize, een groep kwetsbare deelnemers voor wie het wekelijks beweeguur ook een grote sociale functie heeft, worden ook speciale filmpjes gemaakt. Bovendien wordt telefonisch contact met hen onderhouden, om het gevoel van eenzaamheid wat te verkleinen.

De ruim 700 senioren die wekelijks bewegen onder de noemer ‘TopFit’, krijgen een flyer toegestuurd met beweegtips en hen werd aangeraden om toch vooral mee te doen met de oefeningen van “Nederland in Beweging” van Omroep Max. Komende weken maken de buurtsportcoaches een toer langs verzorgingshuizen met een DJ, om samen met de bewoners een dansje te maken: Fit bij de Koffie op veilige afstand. Er wordt nagedacht om ook bewegingsvormen op de stoel via het internet te gaan delen.

Coördinator Seniorensport Heleen Zuiderduin heeft enorm te doen met ‘haar’ deelnemers. “Voor deze groep is naast het effect op de gezondheid toch ook de sociale functie van het wekelijks beweeguurtje van groot belang. De mensen komen naar de beweegactiviteit en drinken na afloop gezellig een kopje koffie met elkaar. Die sociale context is nu helemaal verdwenen, echt heel jammer.”

In de komende weken blijven de buurtsportcoaches digitaal actief, hopend dat zoveel mogelijk Amersfoorters thuis in beweging blijven. Alle beweegtips en adviezen zijn te volgen op de buurtsportcoach-accounts op Facebook, Instagram en Twitter. Of op het YouTube kanaal van SRO.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie