Een bijzondere les met VR-brillen.
Een bijzondere les met VR-brillen. ...

Mixed Reality Academy: volop experimenteren in Amersfoort

20 maart 2020 om 19:45 Onderwijs

AMERSFOORT Werken met technieken waarvan je nog niet precies weet wat je er mee kunt, durven experimenteren en de krachten bundelen met andere disciplines. Zo geeft André Hanegraaf, docent aan ROC Midden Nederland in Amersfoort, de dynamiek van de Mixed Reality Academy weer.

„Studenten werken hier in een omgeving waar ze de ruimte krijgen om zelf te ontdekken, hun eigen ideeën vorm te geven. Tegelijk leren ze samen te werken met andere specialisten." Niet het uiteindelijk doel, maar de leerzame weg er naartoe is belangrijk, vindt André. „Dat blijkt ook aan te sluiten op de wensen van werkgevers. Die mogen van hun medewerkers verwachten dat ze gewapend zijn met de benodigde vakkennis. Tegelijk moeten ze initiatieven nemen en de samenwerking met collega's van andere specialismen durven aan te gaan."

Als voorbeeld noemt hij de mediawereld waarin steeds vaker met ICT-gerichte elementen wordt gewerkt. Door verschillende disciplines bij elkaar te brengen zoals VR, Augmented Reality en BIM en samen aan een product of dienst te werken, ontstaan interessante resultaten, zegt André. „Bovendien leren de studenten zo over de grenzen van hun eigen vakgebied heen te stappen. Daar hebben ze in hun toekomstige werkomgeving volop profijt van."

MEDIAVORMGEVING Wesley van Middendorp herkent dit. Vanaf zijn prille jeugd tekent hij op alles wat los en vast zit en een creatieve opleiding leek hem op het lijf geschreven. Toen hij de MAVO had afgerond overwoog hij om door te stromen naar de HAVO. Daar zag hij vanaf en hij begon enthousiast aan de studierichting Mediavormgeving van het Media, ICT & Design College in Amersfoort.

(Foto: André Hanegraaf, docent aan ROC Midden Nederland in Amersfoort.)

Terugkijkend op dat keuzemoment is hij nog steeds blij dat hij voor een praktijkgerichte opleiding heeft gekozen. „Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat dit bestond, tot ik het ontdekte. Na de eerste kennismaking was ik verkocht en viel alles op z'n plek. Hier kan ik op allerlei manieren mijn ei kwijt, dacht ik."

CAMPUSAMBASSADEUR Ondanks zijn grondige voorbereiding ervoer Wesley zijn eerste jaar op de campus als enigszins verwarrend. „Er komt veel op je af, het studiepakket is behoorlijk breed en ik merkte dat ik mijn verwachtingen moest bijstellen", zegt hij als hij terugdenkt aan de eerste fase van zijn opleiding. „Daarom ook besloot ik campusambassadeur te worden. Zo kan ik degenen die voor deze studierichting kiezen vanuit mijn eigen ervaring goed voorlichten. Tegelijk probeer ik een vraagbaak te zijn voor nieuwe studenten."

Na zijn eerste jaar op het Media, ICT & Design College besloot Wesley zich te richten op het werken met video. Films maken, een verhaal vertellen, daar ligt zijn passie, vertelt hij enthousiast. „Eigenlijk werd mijn opleiding steeds interessanter. Bovendien krijg je hier volop mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan en de leraren weten je voortdurend te motiveren en te inspireren."

CAMPUS CONNECT CENTER Dat is ook wat Assunta Verschuren voor ogen staat. Als projectleider van het Campus Connect Center werkt zij aan een ‚bruisende en levendige plek' waar studenten, externe partijen en docenten experimenteren en innoveren, de verbinding zoeken en elkaar inspireren. Daarbij staat de toepassing van hedendaagse technologie in de beroepscontext van studenten centraal. „Daarnaast willen we ook vaardigheden als het probleemoplossend vermogen van studenten ontwikkelen."

Voor André zijn de verhalen van Wesley en Assunta tekenend voor de wijze waarop binnen Campus Amersfoort wordt gewerkt. „Tijdens de opleiding willen we de studenten optimaal voorbereiden voor hun toekomstige werkomgeving. Naast het bijbrengen van de noodzakelijk vakkennis besteden we volop aandacht aan de beroepshouding. Zoals Assunta aangeeft, werken we op verschillende vlakken samen met het bedrijfsleven. Tijdens de stages kan de nodige verdieping van de kennis plaatsvinden."

(Foto: Wesley van Middendorp: ,,Ik wil in praktijk brengen wat ik de afgelopen jaren heb geleerd.'')

Op het moment dat we met Wesley spreken, loopt hij stage bij een mediabedrijf. Daar heeft hij het uitstekend naar zijn zin, vertelt hij, maar zijn ambities reiken verder. Zelfstandig producties maken waarin hij een verhaal kan vertellen, dat wil hij graag doen. „Natuurlijk kan ik ook doorstuderen, maar het liefst ga ik zelf aan de slag en wil ik in praktijk brengen wat ik de afgelopen jaren heb geleerd."

„Bij de opleiding Mediavormgeving word je omringd door studenten die bruisen van de ideeën, enthousiasme en creativiteit. Zij laten je graag zien wat zij allemaal leren en meemaken. Door de verschillende keuzedelen en stages geven zij hun eigen kleur aan de campus. Daarbij krijgen onze studenten alle ruimte om hun talenten te ontwikkelen en van hun passie hun werk te maken", besluit André.

Studenten van verschillende opleidingen werken op de campus in Amersfoort samen met elkaar én met bedrijven en instellingen. Zo sluit het onderwijs aan op de wensen van de ondernemingen, zijn er voldoende stageplaatsen en ontstaan er talrijke mogelijkheden voor interessante excursies. (Informatie over het Campus Connect Center: Assunta: 06-22686010 of a.verschuren@rocmn.nl)

KENNISMAKEN Als je je voor 1 mei wilt aanmelden, maar eerst nog de open avond had willen bezoeken, dan adviseren we om je alvast aan te melden voor de opleiding van je keuze. We nodigen je dan uit voor een kennismaking.

Hulp nodig met kiezen?

Op de website van ROC MN kun je alles vinden over de vakken en de mogelijkheden binnen de opleiding. Wil je een weloverwogen keuze maken, aarzel dan niet om contact op te nemen. We blijven bereikbaar en helpen je graag 
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie