Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Ook raadsvergadering flink aangepast

19 maart 2020 om 14:58 Zorg Coronavirus

AMERSFOORT De raadsvergadering het Besluit op 24 maart gaat door, maar zonder publiek en in aangepaste vorm, meldt de gemeente. Dit geldt alleen voor noodzakelijke besluiten. Deze vergadering is, zoals gebruikelijk, via internet live te volgen.

,,Het is van groot belang dat de risico's voor de volksgezondheid worden beperkt en de maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de landelijke overheid worden opgevolgd. Daarom zal de vergadering in aangepaste vorm, zonder publiek en zo kort mogelijk zijn. Tegelijkertijd is het belangrijk dat – in het belang van de stad – het democratisch proces doorgaat en dat besluiten wel worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan besluiten over woningbouwplannen."

De gemeenteraad besluit alleen over de besluiten die noodzakelijk zijn. De gemeenteraad moet daarvoor 'fysiek' bij elkaar komen. Digitale besluitvorming is volgens de wet niet mogelijk. Minimaal twintig raadsleden moeten aanwezig zijn om de vergadering te laten doorgaan. Een besluit is rechtsgeldig als – in het geval van Amersfoort – minimaal twintig raadsleden hun stem hebben uitgebracht.

De raadsleden zullen zo kort mogelijk bijeen zijn. Er wordt, zoveel als mogelijk, alleen gestemd. De verschillende fracties zullen bij elk besluit schriftelijk stemverklaringen geven om zo hun standpunten duidelijk te maken. Deze zijn uiterlijk dinsdag beschikbaar bij de onderwerpen van de vergaderagenda op www.amersfoort.notubiz.nl.

Alle mogelijke maatregelen voor de volksgezondheid worden genomen. Denk aan het schoonmaken van de raadzaal en de apparatuur, en met afstand van elkaar plaats nemen (social distancing). Alleen het hoognodige ondersteunend personeel zal aanwezig zijn.

Een raadsvergadering is altijd openbaar, maar onder de huidige omstandigheden is het niet verantwoord publiek toe te laten, schrijft de gemeente; daarom vindt de vergadering zonder publiek plaats.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie