Afbeelding
BDUmedia

Zorgen DENK weggenomen: 'Amersfoort heeft voldoende begraafplaatsen'

19 maart 2020 om 11:50 Zorg

AMERSFOORT In Amersfoort zijn er voldoende begraafplaatsen mocht het coronavirus veel levens eisen. Dat laat het college weten nadat de politieke partij DENK daar schriftelijke vragen over had gesteld. 

door Jeroen van der Veer

De uitbraak van het coronavirus heeft in Nederland inmiddels meerdere levens gee¨ist en het aantal besmettingen loopt snel op. Mede daarom maakte DENK zich zorgen over de toename van het aantal besmettingen en het steeds verder oplopende dodental als gevolg van het virus. ,,In veel Europese landen draaien mortuaria en begraafplaatsen overuren."

DRAAIBOEKEN Het college laat weten dat er gemiddeld 1420 mensen per jaar in Amersfoort overlijden. In de gemeente is er capaciteit voor jaarlijks 3500 begrafenissen en 4000 crematies. ,,Dit is nog exclusief de capaciteit op begraafplaatsen die niet onder de verantwoordelijkheid van CBA (Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort) vallen", staat te lezen. ,,Uiteraard zijn er draaiboeken voor het moment dat de capaciteit –ook van mortuaria- onder druk komt te staan. Overigens zijn er dan ook landelijke protocollen die in werking worden gezet."

BUITENLAND Door het coronavirus is veel reisverkeer stilgelegd. Mensen die in Amersfoort overlijden, en graag in het buitenland begraven willen worden, kunnen daardoor niet getransporteerd worden. ,,Overledenen die in het buitenland begraven willen worden, kunnen tijdelijk worden begraven op Rusthof", aldus de beantwoording op de schriftelijke vragen van DENK. ,,Wanneer de situatie het mogelijk maakt, kan dan desgewenst worden herbegraven in het gewenste land."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie