Afbeelding
Regen

Februari 2020 natste maand ooit gemeten

19 maart 2020 om 07:54 Partnercontent

Het weer heeft heel Nederland in de maand februari behoorlijk in de greep gehad. Zo sloot dierenpark Amersfoort voor storm Ciara en storm Dennis haar deuren uit veiligheidsoverwegingen. De stormen zorgden met hun zware windstoten voor de nodige ophef en problemen op de weg, maar ook de hoeveelheid neerslag deze maand was ongekend. Zo was februari 2020 de natste maand ooit gemeten.

Meeste regenval in Amersfoort op 24 februari
In februari was het vrijwel ieder weekend raak. Het was een komen en gaan van stormen, waarbij vooral Ciara en Dennis hebben huisgehouden. Tijdens storm Dennis viel er veel neerslag, maar tegelijkertijd was het opvallend dat de temperatuur zeer zacht was voor de tijd van het jaar met 18 graden, en plaatselijk hoger. Ook op 23 januari werd Amersfoort aangedaan door een storm, waardoor men drie weken op rij in het weekend te maken kreeg met extreem weer. Amersfoort werd vooral dit laatstgenoemde weekend getroffen door zware regenval. Op 24 februari viel er namelijk meer dan 12 mm regen. Andere dagen die Amersfoort veel neerslag bezorgden, waren 11, 14, 17 en 25 februari, waarbij iedere keer (bijna) de 10 mm werd aangetikt.

Intensieve regenval
Februari was dus niet enkel een stormachtige maand, maar ook een natte maand. De meeste neerslag viel in Kootwijk, dat 193 mm aan neerslag ontving in deze maand. Gemiddeld viel er in Nederland 142 mm. Dit is meer dan het dubbele van wat er normaal gesproken in februari valt. In De Bilt werden 94,9 neerslaguren gerekend. Een gemiddelde februari brengt 61 neerslaguren. De regen hield niet per se zeer lang aan, maar was voornamelijk zeer intensief. Met de droge zomers van de afgelopen jaren was al die neerslag overigens geen overbodige luxe.

Voorzorgsmaatregelen
Volgens de meeste schade-experts zorgen stormen met name voor schade aan het dak en schuttingen. Zo kunnen loszittende dakpannen van het dak waaien, bitumen kan losraken en vooral de oudere schuttingen waaien al snel om. Daarom wordt vaak het advies gegeven om voor de storm komt, het dak te controleren en eventueel te repareren. Dakpannen kunnen vastgezet worden met panhaken of worden vastgeschroefd. Zo kan voorkomen worden dat ze van het dak afwaaien. Het vastzetten van dakpannen kan dit soort problemen voorkomen en tevens de kans op lekkages verkleinen. Een lekkage ten gevolge van scheve dakpannen is namelijk zeker niet ondenkbaar wanneer een storm heeft huisgehouden. Hoewel men lekkage natuurlijk het liefst voorkomt, is het ook goed om te zorgen voor een goede opstalverzekering. Mocht er toch schade aan opstal ontstaan, dan worden de kosten daarvan tenminste vergoed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie