Afbeelding
Bart Belterman/BDU Media

Coronatests GGD alleen voor kwetsbare personen met stevige klachten

17 maart 2020 om 19:48 Zorg Coronavirus

AMERSFOORT De nood onder horecaondernemers, ZZP'ers, bedrijven én mensen die werkzaam zijn in de cultuursector is groot volgens het Amersfoortse college van B en W. ,,Wij zullen er alles aan doen wat in ons vermogen ligt, om hen te ondersteunen", schrijft het college aan de raad.

Er zijn voor ondernemers bestaande gemeentelijke regelingen waar ze een beroep op kunnen doen. ,,Daar komen vandaag de maatregelen bij die door het kabinet bekend worden gemaakt én eventueel, indien nodig, nog aanvullende maatregelen vanuit de gemeente. Als alle informatie van het kabinet bekend is, zullen wij ervoor zorgen dat het voor ondernemers duidelijk wordt wat het complete pakket aan ondersteuning inhoudt."

Alles is er volgens het college op gericht om ondersteuning en zorg daar waar mogelijk en soms in een aangepaste vorm te continueren. Dit betekent niet dat alles doorgaat zoals voor de crisis. ,,Bijvoorbeeld in de dagbesteding, waar we willen voorkomen dat kwetsbare mensen elkaar in groepen kunnen besmetten, zijn er veel groepsbijeenkomsten tijdelijk gestopt, maar wordt waar nodig individueel (telefonisch) contact gehouden met de mensen." Het college vraagt verwijzers, zorgaanbieders en anderen om knelpunten en schrijnende situaties te melden via sociaaldomein@amersfoort.nl.

ANDERS TESTEN Vanaf 12 maart is het testbeleid van de GGD gericht op het in kaart brengen van het aantal kwetsbare personen dat besmet wordt met het coronavirus en stevige klachten krijgen. Dit is nodig om de zorgcapaciteit zo veel mogelijk op orde te houden. Door snel over te gaan op behandeling, kan erger worden voorkomen en daarnaast wordt het aantal patiënten dat mogelijk ziekenhuiszorg behoeft gemonitord. Zo wordt de druk op de ziekenhuis en IC capaciteit verlaagd.

Een mogelijke link met een bevestigde Covid-19 patiënt of terugkeer uit een risico-gebied is niet langer een reden om te testen. Onder andere het opkomen van meer en diffuse risicogebieden maakt dit onmogelijk.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie