Afbeelding
Pixabay

Kabinet garandeert drie maanden inkomen voor zzp'er

17 maart 2020 om 19:34 Zakelijk

AMERSFOORT (ANP) Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca en de cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken).

De tegemoetkoming is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. Dat bevat ook andere maatregelen die bedrijven lucht moeten geven om de uitbraak van het coronavirus te doorstaan. Het gaat om maatregelen voor de korte termijn, zoals uitstel van de belastingafdracht, en steunmaatregelen voor de langere termijn.

Bedrijven die in ernstige problemen komen doordat ze bijvoorbeeld nauwelijks klanten en/of personeel meer hebben, kunnen aankloppen bij een 'noodloket', zegt Wiebes. Welke bedrijven precies in aanmerking komen, maakt hij binnenkort bekend. De regeling is bedoeld voor bedrijven, met name het midden- en kleinbedrijf, die de deuren voorlopig hebben moeten sluiten.

TIENTALLEN MILJARDEN Het steunpakket voor bedrijven die door het coronavirus met economische problemen kampen, zal naar verwachting tientallen miljarden euro gaan kosten. Het komend kwartaal is het al zeker 10 tot 20 miljard euro, maakte minister Wopke Hoekstra (Financiën) dinsdag bekend. Het kan nog oplopen, omdat het afhankelijk is van het aantal bedrijven dat een beroep wil doen op de regelingen.

Om te voorkomen dat veel mensen hun baan verliezen, kunnen bedrijven een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom vragen van werknemers. De overheid vult de uren die werknemers minder werken vanwege de problemen aan.

Ook staat de overheid garant voor overbruggingsleningen die bedrijven aanvragen. De garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf werd al verruimd wegens de coronacrisis. Ook voor grote bedrijven komt er meer geld beschikbaar. Het budget wordt verhoogd van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro.

ZZP Zzp'ers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum. De strenge voorwaarden die normaliter gelden voor deze steun, laat het kabinet vervallen. En de uitkering wordt versneld toegekend.

De eenmansbedrijfjes hoeven de "bijzondere bijstand" niet terug te betalen, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Omdat de nood zo hoog is, hoeft een zzp'er niet eerst zijn spaargeld aan te spreken of te leunen op het inkomen van zijn partner.

Duurt het doorgaans dertien weken voor de bijzondere bijstand wordt uitgekeerd, nu kan dat volgens Koolmees binnen vier weken. Bovendien kunnen zzp'ers om een voorschot vragen.

Wel vraagt Koolmees om wat geduld, omdat de regeling nog moet worden uitgewerkt. "Loop dus niet morgen al naar de gemeente."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie