* Archieffoto
* Archieffoto Foto Rinus van Denderen

Bolsius over coronavirus in Amersfoort: 'Unieke situatie'

16 maart 2020 om 16:38 Maatschappelijk Coronavirus

AMERSFOORT ,,Het zijn ingewikkelde en moeilijke tijden", dat laat burgemeester Lucas Bolsius weten. De burgervader van Amersfoort sprak de afgelopen periode met tenminste tien mensen met het coronavirus en is daarnaast trots op het feit hoe de stad met de problematiek omgaat. 

door Jeroen van der Veer

In tijden van nood moeten leiders opstaan en daarom zijn veel ogen gericht op Lucas Bolsius. De burgemeester van Amersfoort liet zich de afgelopen dagen nauwelijks in het openbaar zien, maar was volgens eigen zeggen op de achtergrond druk bezig. Zo sprak hij met scholen, zocht hij contact met coronapatiënten en moest hij enkele belangrijke gesprekken voeren. 

UNIEKE SITUATIE ,,Dit is een unieke situatie", vertelt Bolsius vanuit het Stadhuis. ,,We moeten nu bekijken hoe de piek rondom het coronavirus zich ontwikkelt. Opschalen is namelijk één ding, afschalen is een tweede."

Zo ver is het helaas nog niet, beseft ook Bolsius. Scholen zijn gesloten, de horeca moet dicht en veel mensen beginnen toch lichtelijk in paniek te raken.  ,,Het maatschappelijk leven is flink teruggezakt. Je ziet dat overal. Kijk alleen al naar bussen, waar soms maar één persoon inzit. Maar denk ook eens aan al die ondernemers. Die hebben het zwaar te voortduren en hoe alles zich verder ontwikkelt, is nog onduidelijk."

NOODVERORDENING Vraagstukken hoe scholen om moeten gaan met eindexamens en cito-toetsen blijven nog onbeantwoord. Net als zoveel andere vragen. Ook Bolsius kan simpelweg nog amper antwoorden geven. Wel hebben burgemeesters in de provincie meer bevoegdheden gekregen. Zo is er een noodverordening van kracht, omdat er is opgeschaald naar GRIP 4. ,,Dit houdt onder andere in dat je kunt handhaven als horecagelegenheden toch open gaan." 

COFFEESHOP Ook Bolsius heeft gistermiddag de foto's gezien met tientallen mensen voor de coffeeshops. Doordat alle shops zondag 18.00 uur moesten sluiten, haalden enkele inwoners van Amersfoort voorlopig voor het laatst op de legale manier drugs. Diverse burgemeesters uit Nederland hebben al aangekondigd graag te willen zien dat er afhaalloketten bij coffeeshops komen om zo illegale handel te voorkomen. Bolsius laat zich daar echter nog niet over uit: ,,Daar wordt momenteel in Den Haag over gesproken en het is afwachten wat daaruit komt. Ik vind het belangrijke dat daarover eenduidige communicatie is en niet dat iedereen zelf maar wat beslist."

In een video, die vanmiddag om 15.30 uur is gepubliceerd, benadrukt Bolsius tot slot: ,,Het zijn moeilijk tijden, maar ik ben er van overtuigd dat we als Amersfoort er goed doorheen gaan komen. Schouders eronder voor de komende weken." 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie