Harriët van Hasselt (links) en Melien Oosterhuis lezen zich in voor de fietstocht van een jaar door Azië.
Harriët van Hasselt (links) en Melien Oosterhuis lezen zich in voor de fietstocht van een jaar door Azië. Eempers

Jaar lang fietsen door Azië tegen slavernij

16 maart 2020 om 10:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Sinds hun studententijd zijn ze onafscheidelijk, Harriët van Hasselt (37) uit Soesterberg en Melien Oosterhuis (38) uit Amersfoort, beiden werkzaam in de jeugdzorg. Niet vreemd dus dat ze veel samen doen. Nu staan ze voor hun grootste uitdaging tot nu toe: een fietstocht door Azië om aandacht te vragen voor het werk van International Justice Mission (IJM) die als motto heeft 'Untill all are free.' Dat is ook hun inspiratie.

Jan van Steendelaar

De voorbereidingen zijn al in volle gang, vooral gericht op het financieel mogelijk maken van de tocht door klussen, acties, zoals een tweedehands kledingmarkt op zaterdag in Soesterberg, en het zoeken van sponsors. Ze hebben nog een half jaar de tijd, want ze vertrekken als ambassadeurs van IJM op 23 september. Ze gaan, na een korte tijd van acclimatiseren in Sri Lanka, in India, Thailand, Cambodja en de Filipijnen de medewerkers van IJM bezoeken die zich inzetten om wereldwijd een einde te maken aan slavernij, uitbuiting en mensenhandel. ,,Wij willen het verhaal van IJM dat nu nog een ver van mijn bed show is, dichter bij de mensen brengen. We geloven heel erg in de urgentie van het werk dat de mensen daar doen," zegt Harriët.

,,We konden het niet verdragen dat wij een leven in luxe leiden en zoveel tijd, energie, materialen en geld, alles hebben. terwijl aan de andere kant van de wereld mensen doodgaan, niet in vrijheid leven en er zoveel armoede is. Dat is zo'n schril contrast. We hebben lang gedacht: als we veertig zijn, dan gaan we zo'n reis maken. Maar waarom zolang in de wachtstand? Daarom zijn we vanaf dat moment gaan sparen en hebben we de goede doelen gefilterd. We zouden natuurlijk in bijvoorbeeld een weeshuis kunnen gaan werken, maar we geloven juist in de kracht van de lokale bevolking. We denken dat we beter als ambassadeur zoveel mogelijk mensen bewust kunnen maken van de problemen en dat daarvoor een oplossing is, dankzij de organisatie IJM die zich daarvoor inzet. Dat werk is zo noodzakelijk, dat moet de hele wereld weten. We moeten met z'n allen een statement maken: dat laten we niet meer gebeuren."

Nederland heeft een slavernijverleden dat jaarlijks wordt herdacht en dat 157 jaar geleden officieel werd afgeschaft. Maar indirect houden we volgens Harriët en Marlien slavernij in stand door onze westerse manier van leven en consumeren, door bijvoorbeeld goedkope kleding en producten te kopen die door kinderen zijn gemaakt of door volwassenen in vaak erbarmelijke omstandigheden tegen een hongerloon. ,,Wij willen door onze missie dat de mensen zich de vraag stellen: wat kan ik doen tegen slavernij, uitbuiting en mensenhandel. Dan gaat het om de aanschaf van bijvoorbeeld fair trade producten en kleding die je aanschaft. Besluit om geen oneerlijke kleding meer te dragen, besluit om geen fast fashion meer toe te staan, besluit om zoveel mogelijk voor fair trade te kiezen."

Ze zijn nu op zoek naar sponsors. ,,We zijn hulpverleners en hebben maar een bescheiden inkomen. We hopen dat de mensen door onze ogen, door onze harten en door onze verslagen, foto's en filmpjes die we tijdens onze reis maken zo geraakt worden dat ze blijvende sponsors worden."

Na kort 'bijtanken' en afstand te nemen van de drukte hier, beginnen ze in India. ,,Niet op de fiets omdat het daar te onveilig is. Daar gaan we met het openbaar vervoer. Maar in Myanmar, Laos, Cambodja, Vietnam, Indonesië en de Filipijnen gaan we dagelijks 60, 70 kilometer fietsen. Overnachten doen we in hostels en waar mogelijk bij particulieren. Voor nood nemen we een tent mee."

Hun reis is straks te volgen via Facebook en Instagram en Cycle4JusticeIJM.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie