Afbeelding
Pixabay

Corona-afgelastingen en maatregelen in Amersfoort op een rijtje

13 maart 2020 om 21:04 Maatschappelijk Coronavirus

AMERSFOORT Het coronavirus heeft er ook in Amersfoort voor gezorgd dat er veel maatregelen worden genomen. Deze stapelen zich donderdag en vrijdag in rap tempo op en werden zo goed als mogelijk op deze site vermeld. Hieronder een overzicht wat tot nu toe bekend is. 

door Jeroen van der Veer

HET ZIEKENHUIS In het Meander Medisch Centrum (Meander MC) gaat het werk gewoon door. In het Amersfoortse ziekenhuis liggen twee coronapatiënten en dat kunnen er zomaar meer worden. Coronapatiënten liggen in strikte isolatie op de speciale isolatiekamers. Het ziekenhuis heeft er daar veertig van en heeft vooralsnog genoeg ruimte om patiënten op te vangen. ,,We zijn voorbereid op een toenemende drukte van coronapatiënten", vertelt communicatiemedewerkster Lilian Gever in een reactie. Klik hier voor het hele verhaal. 
 

SLUITING SCHOLEN Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren in de strijd tegen het coronavirus. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. Ook de Hogeschool Utrecht laat alle onderwijsactiviteiten vervallen in verband met corona tot 1 april. Zie hier voor meer informatie. 


EVENEMENTEN AFGELAST Door het coronavirus zijn diverse evenementen in Amersfoort afgelast. Zo gaat het schoolvoetbal niet door, maar ook de activiteiten rondom NL Doet. Helaas voor voetbalclub CJVV gaat ook een streep door het jubileumfeest. StadAmersfoort.nl plaatst, op basis van wat bij de redactie bekend is, een overzicht van evenementen die niet doorgaan. Klik hier voor de gehele lijst. 


BEGRAFENIS EN CREMATIE De begrafenissen en crematies gaan gewoon door. Wanneer de verwachting is dat er meer dan 100 genodigden aanwezig zijn bij een uitvaartplechtigheid kan gebruik worden gemaakt van de online gratis dienstverlening: live-uitvaart. Genodigden die niet aanwezig kunnen zijn kunnen de uitvaartdienst ook op deze manier volgen. Kijk voor meer informatie op de website van CBA-Amersfoort.


SCHOLEN IN EEN SPAGAAT Welke school in Amersfoort je ook spreekt, allemaal denken ze hetzelfde. Ze begrijpen de maatregel van de overheid om kinderen wél naar scholen te laten gaan, maar dit zorgt er voor dat schoolbesturen in een spagaat komen. ,,We volgen de adviezen op, maar worden er niet blij van", is bijvoorbeeld Hos duidelijk. ,,Ouders denken dat hun kinderen naar school kunnen, maar ik heb zojuist twee leerlingen laten ophalen. Ik vond ze te verkouden en wil geen enkel risico lopen."
Ook Erik van Lingen begrijpt de maatregel van de overheid. Hij zit in college van het bestuur PCBO. PCBO Amersfoort omvat 12 reguliere basisscholen en één school voor speciaal basisonderwijs. ,,Wij willen dolgraag onze bijdrage aan de samenleving leveren en volgen de richtlijnen van het RIVM. Alleen wat ik wel bij de koffietafel hoor, en ik kan dat begrijpen, is dat leraren vreemd opkijken. Eerst krijgen wij geen euro extra van de overheid en nu zijn de politiemensen, verzorgend personeel en de leerkrachten het hart van Nederland…"
Klik hier voor het hele verhaal. 


KOPERHORST GEDEELTELIJK OP SLOT Woonzorgcentrum De Koperhorst in Amersfoort gaat gedeeltelijk op slot. Dat besluit wordt genomen naar aanleiding van de maatregelen omtrent het coronavirus. Lees hier voor meer informatie over dit besluit.


DIERENPARK AMERSFOORT GESLOTEN De dierentuin heeft vrijdagmiddag besloten het park tot en met 31 maart te sluiten. 


FLINT SLUIT DE DEUREN Flint geeft gehoor aan de landelijke maatregel om evenementen met meer dan 100 personen af te gelasten en annuleert de voorstellingen en evenementen tot en met 31 maart. Ook de concerten in de Sint Aegtenkapel worden afgelast. Bezoekers die kaarten hebben voor voorstellingen in deze periode, worden per email geïnformeerd. Zie hier voor meer informatie.  


SMARTLAPPENFESTVAL Naar aanleiding van de persconferentie van de regering op 12 maart 2020 omtrent het coronavirus is besloten om het Smartlappenfestival 2020 0=68.ARCTGqLZoS8sZZHKGfngZO2_Hbs8aOzug2bh15saSgabuQHa19KrgF-H5RDuIvwnYSMQ_gPOUQLswSzaou3ceh4ta6bzL4c2sjrvC7zMM1LnUrNRHmE2NWMHAvwQywWWcvxUpI2ZDP6SLx9Njpcl_NSvP-EPVIyI7XUIOaVzu2ElORDvid0LxQ5oksafdWP5hsBD8AMYN1_fIOw8TIzlDjKOLQgIWtCdrZGUdDtVyn2HlSWDuZHtlEV5yKLQpcAICgXqjiqZPpXeeoPCeNcluCtaDxPmtsldxVwO07TXTw4-AWz3l_FYHFWiAC2aLH1vqsb3N_BxvVEny6lW7CNJOj2b9TrrxTs7afOXDuR8ONVhD5T6KMtsV2m4">uit te stellen. Hoewel het festival na 31 maart is, verwacht de organisatie dat er een grote kans is dat dit verlengd wordt. Dat zou organisatorisch zoveel problemen opleveren dat zij tot dit besluit zijn gekomen. Naar verwachting zal het uitstel minimaal een half jaar zijn.

EEMHUIS EN BIBLIOTHEEK DICHT De directie van het Eemhuis in Amersfoort heeft besloten dat het Eemhuis vanaf vandaag 17.00 uur voor het publiek dicht gaat. De sluiting duurt in ieder geval tot en met 31 maart; dit staat onder andere hier te lezen. Dit houdt ook in dat de bibliotheek Eemland gesloten is. 


SUPERMARKTEN Alle supermarkten in Amersfoort blijven 'gewoon' geopend. Ondanks dat de minister Rutte zegt dat hamsteren niet nodig is, deden de inwoners van de Keistad dit massaal. In welke supermarkt je ook komt, overal is men druk bezig om de voorraadkast aan te vullen. Dit zorgt bij veel winkels voor overvolle gangpaden en lege schappen. ,,Het is drukker dan rond de feestdagen." Lees hier meer over het hamsteren. 


DIENSTVERLENING GEMEENTE De dienstverlening in de gemeente gaat gewoon door, maar gemeente Amersfoort werkt in kleinere teams. Dat betekent dat de balies open zijn. Wel kan het zo zijn dat het iets langer duurt voordat u iemand aan de balie of telefoon krijgt, omdat medewerkers in kleinere teams werken die niet gelijktijdig op het stadhuis aanwezig zijn.
Afdeling Burgerzaken gaat volledig op afspraak werken. Dat geldt ook voor het ophalen van reisdocumenten. Op donderdagavond 19 en 26 maart is balie Burgerzaken gesloten.


TROUWEN De plechtigheid tot het sluiten van een huwelijk of aangaan van een partnerschap in een door de gemeente aangewezen Huis der gemeente gaat gewoon door mits op de locatie niet meer dan 100 personen aanwezig zijn. Of een receptie of feest in een horecagelegenheid doorgaat besluit de eigenaar van de gelegenheid.


DE GEMEENTERAAD Het presidium van de gemeenteraad heeft besloten om zoveel als mogelijk het democratisch proces en besluitvorming doorgang te laten vinden en er tegelijk voor te zorgen dat inwoners niet hoeven te kiezen tussen zorgen over gezondheid en het recht op inspreken.
Daarom geldt voor de komende weken dat Het Besluit gewoon doorgaat, maar zonder publiek. Deze vergaderingen zijn wel live via de stream te volgen. Rondes met gelegenheid tot inspraak worden vooralsnog verplaatst of (indien zwaarwegend belang in voortgang) er wordt gezocht naar een alternatief om inspraak veilig te laten plaatsvinden: bijvoorbeeld door gebruik te maken van streaming, inspraak per skype, in persoon of schriftelijk. Rondes zonder inspraak en niet voor besluitvorming noodzakelijk worden de komende tijd verplaatst of geannuleerd.


MARTKEN De markten gaan vooralsnog gewoon door. Op vrijdagavond 18.30 uur waren er nog geen signalen dat dit wordt geannuleerd. 


BIOSCOOP De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheater adviseert haar leden om niet meer dan honderd toeschouwers toe te laten per bioscoopzaal en ook rekening te houden met de foyer, het horecadeel en eventueel andere ruimten. Pathé Nederland heeft inmiddels aangegeven zich aan deze richtlijn te houden.
 

Dit verhaal wordt mogelijk later dit weekend nog aangevuld met meer informatie. Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: stad.amersfoort@bdu.nl.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie