Afbeelding
Tumisu (pixabay)

Corona brengt scholen Amersfoort in spagaat

13 maart 2020 om 11:09 Onderwijs Coronavirus

AMERSFOORT De Amersfoortse basisscholen zitten met een dilemma. Dat geeft onder anderen Dillian Hos aan. Zij is directeur van De Parkschool en sbo KWS. ,,Ik heb twee leraren naar huis gestuurd in verband met gezondheidsklachten en daardoor zitten twee groepen thuis."

door Jeroen van der Veer

Welke school in Amersfoort je ook spreekt, allemaal denken ze hetzelfde. Ze begrijpen de maatregel van de overheid om kinderen wél naar scholen te laten gaan, maar dit zorgt er voor dat schoolbesturen in een spagaat komen. ,,We volgen de adviezen op, maar worden er niet blij van", is bijvoorbeeld Hos duidelijk. ,,Ouders denken dat hun kinderen naar school kunnen, maar ik heb zojuist twee leerlingen laten ophalen. Ik vond ze te verkouden en wil geen enkel risico lopen."

DOCENTEN NAAR HUIS Daarnaast heeft de directrice ook de verantwoordelijkheid over haar personeel en daarom moest ze een moeilijk besluit nemen. Twee docenten hadden (kleine) gezondheidsklachten en hen is geadviseerd thuis te blijven en/of naar huis te gaan. De consequentie:  twee groepen kunnen geen les krijgen.  

GEEN INVALKRACHTEN ,,We moeten dat niet groter maken dan dat het is", is Erik van Lingen duidelijk. Hij zit in college van het bestuur PCBO. PCBO Amersfoort omvat 12 reguliere basisscholen en één school voor speciaal basisonderwijs. ,,Bij Dillian Hos spreken we over twee klassen van de twaalf. Natuurlijk is dat vervelend, maar we hebben het over nog geen kwart van alle groepen. Zo'n gemiddelde zie ik ook bij de andere scholen."

,,Mochten er leraren verkouden zijn, betekent dit niet dat ze het coronavirus hebben", benadrukt Van Lingen. ,,Alleen we nemen geen risico. Maandag kunnen ze daarvan eventueel al genezen zijn en dus weer naar school komen. Dat bekijken we van dag tot dag. In sommige gevallen voegen we klassen samen als er uitvallers zijn, alleen dit kan niet altijd. Helaas zijn er momenteel ook helemaal geen invalkrachten te vinden."

HET HART VAN NEDERLAND Ook Van Lingen begrijpt de beslissing van de overheid om scholen open te houden: ,,Wij willen dolgraag onze bijdrage aan de samenleving leveren en volgen de richtlijnen van het RIVM. Alleen wat ik wel bij de koffietafel hoor, en ik kan dat begrijpen, is dat leraren vreemd opkijken. Eerst krijgen wij geen euro extra van de overheid en nu zijn de politiemensen, verzorgend personeel en de leerkrachten het hart van Nederland…"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie