Guido de Wijs kan, vaak op onderhoudende wijze, vertellen over oppassen.
Guido de Wijs kan, vaak op onderhoudende wijze, vertellen over oppassen. Guido de Wijs

Opa en oma, waar ligt de balans tussen eigen leven en 'oppas-leven'?

12 maart 2020 om 07:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT Na het succesvolle Café Zin in januari met Kick Bras over Spiritualiteit en Schilderkunst, presenteert de Johanneskerk op donderdag 26 maart een meer 'familiair thema', dat heel veel mensen aangaat: Plezier en Pijn van het Grootouder zijn.

Bezoekers komen in gesprek over drie generaties en hun relaties: kleinkinderen - ouders - grootouders. Wat maakt toch dat grootouders zich zo bezig houden met hun kleinkinderen? Wat maakt dat zij zich beschikbaar stellen als oppas-opa en -oma. Is het een bloedband die hen daartoe roept? Is het vanwege de behoefte aan een steeds hechtere relatie die langzamerhand wordt opgebouwd?

Feit is dat steeds meer opa's en oma's in Nederland een belangrijk deel van hun tijd investeren in hun kleinkinderen. En hoe staat het dan met de balans 'eigen leven' - 'oppas-leven'? Misschien doen zij het wel om hun kinderen te ontlasten zodat zij kunnen blijven voldoen aan het perfecte plaatje, waartoe 'de cultuur' en 'de economie' hen tegenwoordig aanzet?

Vaak is er een voorkeur voor een opa of oma. Dat is niet altijd gemakkelijk.CONTROLE EN VOORKEUR Of is het omdat opa's en oma's graag nog wat controle willen houden over de opvoeding van hun kleinkinderen? Dat roept weer de vraag op of er veel meningsverschillen zijn tussen ouders en grootouders over hoe om te gaan met kinderen en 'grootouderschap'. Hoe is het dan toch inmiddels gesteld met dat hele veld van zorg en verantwoordelijkheid? Kleinkinderen hebben zelf ook nogal eens een voorkeur als het gaat om oppas-opa's en - oma's. Voor ouders is dat niet altijd makkelijk.

Ouders leren kinderen uitreiken naar de wereld om hen heen. Zo ook naar hun opa's en oma's. Het is fijn om te zien als dat goed gaat, maar worden ze niet weer te veel verwend? Deze en vele andere thema's duiken op als we kijken naar de relaties tussen de generaties, dus tussen kinderen-ouders-grootouders.

GUIDO DE WIJS Guido de Wijs is uitgenodigd om het thema oppas-opa's en oppas oma's in relatie tot ouders en (klein-)kinderen samen met Frits van Kempen voor te bereiden. Guido is samen met zijn vrouw ook zeer actief als oppas-opa en –oma en kan daar, op vaak onderhoudende wijze, veel over vertellen. Tijdens deze avond kunnen bezoekers over hun ervaringen vertellen, zodat dit nog wat onontgonnen veld van relaties wat transparanter in beeld wordt gebracht.

Donderdag 26 maart in de Johanneskerk aan de Westsingel 30. De deuren gaan open om 19.45 uur, de bijeenkomst start om 20.00 uur. Toegang 7,50 euro te betalen bij binnenkomst.
Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie