Landschap
Landschap Manoek Buijink

Salon033 toont bijzondere vormen van natuurfotografie in het Rietveldpaviljoen

5 maart 2020 om 12:03 Kunst Deel je nieuws

Van 12 maart tot en met 5 april vindt Salon033 plaats in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort. Fotografen en kunstenaars, waaronder Saskia Boelsums, exposeren met uiteenlopende vormen van natuurfotografie waarin gebruik gemaakt wordt van verschillende technieken. De expositie wordt geopend door Jos Ruijssenaars op vrijdag 13 maart om 16.00 uur.

 

Tijdens Salon033 zijn twee stromingen in de natuurfotografie duidelijk te herkennen. De ene groep fotografen wil zo accuraat mogelijk de werkelijkheid weergeven en ziet in natuurfotografie voornamelijk het illustratieve en wetenschappelijke belang, terwijl de andere groep het grote publiek wil overtuigen van de schoonheid van de natuur. De tweede groep legt iets van zichzelf in het beeld: een opvatting, emotie. Salon033 toont werk van Saskia Boelsums, Andreas Thedieck, Wim Brummelman, Manoek Buijink, Bert van den Broek, Gerda van der Horst en Matt Bosma.

 

Saskia Boelsums heeft in opdracht van 033Fotostad de drie kenmerkende landschappen rondom Amersfoort in beeld gebracht. Als beeldend kunstenaar en fotograaf voelt Boelsums zich sterk verbonden met de Hollandse traditie van landschapsschilders. Van de schoonheid die ze in haar foto’s probeert te vangen, gaat ook onzekerheid en dreiging uit. De wolkenluchten worden dramatischer, het weer wordt extremer met onverwachte uitschieters, ons klimaat wordt heftiger. Het lijkt of de klassieke historische Hollandse landschappen en luchten verdreven worden door landschappen en luchten die voortkomen uit klimaatsverandering.

 

Andreas Thedieck laat zich inspireren door Landart en Surrealisme. Hij gebruikt in zijn fotografie topografische kaarten, die voor hem de beste ‘gecodeerde’ afbeelding van de werkelijkheid zijn. Wim Brummelman toont drie werken van expressionistische natuurfotografie. De foto’s van Manoek Buijink zijn gemaakt met ICM Techniek: Intentional Camera Movement. Hierbij wordt de camera tijdens langere belichtingstijden op verschillende manieren bewogen door de fotograaf. Het is een hulpmiddel om de realiteit aan te passen en een eigen wereld te creeren.

 

Het werk van Bert van den Broek daarentegen is een vorm van registerende fotografie van met name vogels. Gerda van der Horst laat zien wat macro-fotografie doet met een beeld. De getoonde foto’s zijn het resultaat van een mentoraat bij de bekende natuurfotograaf Hans Bongers.

Tot slot worden er drie films van Matt Bosma gedraaid. Hij gebruikt een bijzondere opnametechniek met een zogenaamd Droste effect. De films slaan een brug tussen fotografie en film.

 

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag van 12.00 uur tot 21.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entrée bedraagt € 3,50.

Landschap
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie