Op zaterdag 15 augustus is de doorkomst van de 75e Ronde van Spanje.
Op zaterdag 15 augustus is de doorkomst van de 75e Ronde van Spanje. PHOTOGOMEZSPORT2019

Vuelta koerst af op Amersfoort

4 maart 2020 om 07:21 Wielrennen

AMERSFOORT In Amersfoort vindt op zaterdag 15 augustus de doorkomst plaats van de 75ste Ronde van Spanje. De etappe van die dag start in Den Bosch en loopt via Amersfoort naar de finish in Utrecht.

Slechts drie keer eerder startte deze wielerronde buiten Spanje. Omdat Amersfoort 'doorkomstgemeente' is hebben de Stichting Wielerpromotie Amersfoort (label Fiets033.nl) en de Stichting Sportpromotie Amersfoort (RUN033.com) het initiatief genomen om in dat weekeinde in Amersfoort een compleet sportevenement te houden. Dankzij een bijdrage uit het fonds van de landelijke organisatie, La Vuelta Holanda, en een bijdrage van de gemeente Amersfoort is het mogelijk van vrijdag tot en met zondag tal van sportieve en culturele activiteiten te organiseren.

SUBSIDIE ,,We zijn ongelooflijk blij dat onze subsidieaanvragen bij La Vuelta Holanda en bij de gemeente Amersfoort zijn gehonoreerd", zegt Jaap Hengeveld één van de organisatoren van het Amersfoortse evenement. ,,Na het gemeentelijk groen licht zijn we een aantal weken geleden direct aan de slag gegaan met het definitief maken van ons Amersfoortse programma."

Wielerweek-einde Vuelta vol evenementenKLIMTIJDRIT ,,Op vrijdagavond 14 augustus is er een klimtijdrit op de Hugo de Grootlaan. Zaterdagmiddag kan op een groot scherm bij de OLV toren de etappe, met doorkomst Amersfoort, worden bekeken en 's avonds hebben we een spetterend optredens met flamencodans van Romina Toroz en haar groep en een concert van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. Daarna wordt een Spaanse film vertoond in samenwerking met Filmtheater de Lieve Vrouw."

FIETSTOERTOCHTEN GertJan Nederend is als bestuurslid actief bij de Stichting Wielerpromotie Amersfoort en als zodanig uiteraard ook betrokken bij de organisatie. ,,Op zondag staat het sportieve weer centraal", zegt Nederend.

,,Vanaf het OLV Kerkhof bij de 'Lange Jan' starten een aantal fietstoertochten. Hierbij hebben we de professionele ondersteuning van Wielervereniging Eemland. In samenwerking met RUN033.com en Museum Flehite kunnen sportieve wandelaars deelnemen aan een bijzondere 'trailwalk' door en om de binnenstad die in het teken staat van het beleg van Amersfoort door de Spanjaarden in 1629."

NK ID-CYCLING Volgens GertJan Nederend wordt die zondag op de wielerbaan bovendien het NK ID-cycling georganiseerd, een wielerwedstrijd voor mensen met een beperking. ,,Als alles meezit kan er als vanaf medio maart worden ingeschreven voor de toertochten," aldus Nederend.

Meer informatie op: www.lavuelta033.nl.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie