,,Je kunt het verschil maken met tijd en aandacht voor een kind.
,,Je kunt het verschil maken met tijd en aandacht voor een kind."

Gezinsparaplu moet pleeggezinnen helpen

5 maart 2020 om 07:14 Zorg

AMERSFOORT Stichting Present, Youké Pleegzorg, de Rading Pleegzorg en de Gezinsparaplu houden een informatieavond op 12 maart om 20.00 uur in Wijkboerderij Nieuwland.

Bianca van der Linden-Snel

Hulp voor kinderen bestaat niet alleen in de vorm van pleegzorg, er zijn vele tussenvormen. ,,De behoefte aan hulp is groot. Wekelijks krijg ik wel een telefoontje of ik nog een kind(je) kan helpen. Dat is schrijnend. Deze kinderen hebben vaak veel meegemaakt. Dan wil je ze toch het liefst in de eigen omgeving en op hun eigen school houden. Op deze avond vertellen pleegouders en hulpouders hun ervaringen. Wij hopen met deze avond te laten zien dat je het verschil kunnen maken bij een kind met tijd en aandacht. Niet iedereen weet dat er naast fulltime pleegzorg ook andere mogelijkheden zijn om een kind te helpen. Het kan soms namelijk ook gewoon gaan om een dagje weg of een paar uur oppassen. Een vaste middag of een weekend behoren ook tot de mogelijkheden", vertelt Jan Terlouw van gezinshuis De Latei.

Terlouw heeft, samen met zijn vrouw, naast drie biologische kinderen de zorg over een drietal pleegkinderen. ,,Als gezinshuis krijg je best veel begeleiding. Dat is ook nodig, je loopt namelijk best eens tegen vragen of problemen aan. Dan is het fijn om daarover met iemand te praten. Deze vragen leven ook bij pleegouders. Pleegzorgorganisaties hebben vaak minder (financiële) mogelijkheden voor deze begeleiding. Samen met Henry Koopman (Leusden) ben ik, vanuit een hulpvraag van de gemeente Amersfoort, een pilot gestart met de Gezinsparaplu. Het ziet ernaar uit dat dit wordt omgezet in een definitieve vorm. Met de Gezinsparaplu willen wij het contact onderhouden met andere pleeggezinnen in Amersfoort-Noord. Wij willen pleeggezinnen helpen waar dat nodig is, een luisterend oor bieden. Als pleegouders kom je weleens met vragen te zitten die je eigen omgeving niet altijd begrijpt. Dan is het fijn om met iemand te praten die het herkent. We organiseren een aantal keer per jaar een bijeenkomst zodat de pleegouders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Ik onderhoud zelf ook contact met de pleegouders. De ouders zien het echt als meerwaarde om met elkaar de ervaringen te delen. Daarnaast organiseren we informatieavonden, zoals nu op 12 maart, samen met pleegzorgorganisaties."

KLEIN DENKEN ,,Wij zijn al twaalf jaar een gezinshuis. In die periode hebben wij de zorg gehad voor negen pleegkinderen waarvan er nu nog drie bij ons zijn. Ik heb geleerd klein te denken. Het is niet alleen geslaagd als iemand later op zichzelf woont, getrouwd is en goede baan heeft. Het kan ook geslaagd zijn als hij of zij het vertrouwen heeft om ons te bellen als er wat is. Wij zijn erg blij als we zien dat iemand zijn leven goed op orde krijgt. Zo hebben we een pleegzoon gehad van inmiddels 26 jaar die nu geregeld bij ons oppast. Dat is de kers op de taart. "
Opgeven voor de informatieavond: jan.terlouw@legerdesheils.nl.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie