Alice ziet vaak dat in een samengesteld gezin de nodige spanningen ontstaan.
Alice ziet vaak dat in een samengesteld gezin de nodige spanningen ontstaan.
Advertorial

'Samengestelde gezinnen hebben vaak heftige dynamiek'

4 maart 2020 om 15:34 Zakelijk

AMERSFOORT Is een samengesteld gezin lastiger dan je denkt? ,,Vaak wel", zegt Alice Koster van Second Life Coaching. „Maar als je weet dat het niet eenvoudig is en je bereid bent om er de nodige energie in te steken, kun je er zeker een succes van maken", benadrukt zij.

,,Stel, je hebt een punt achter je relatie gezet en een nieuwe liefde gevonden waarmee je onder een dak wilt gaan wonen", vervolgt Alice. „Bedenk dan dat het niet alleen gaat om beide partners. Immers, de kinderen hebben er niet voor gekozen dat hun ouders uit elkaar gingen en een nieuwe relatie zijn begonnen. Laat staan dat ze hun vertrouwde omgeving willen opgeven of die moeten delen met anderen."

Second Life Coaching helpt stiefmoedersSPANNINGEN Alice ziet vaak dat in een samengesteld gezin de nodige spanningen ontstaan en het beide partners niet lukt om die weg te nemen. Daarom is zij onlangs gestart met het begeleiden van 'stiefmoeders', zoals zij het omschrijft. „Inderdaad, ik richt me vooral op vrouwen. In mijn coachingstraject, gemiddeld vijf sessies van circa één uur met tussenpozen van twee weken, draag ik geen pasklare oplossingen aan. Tijdens de bijeenkomsten kijken we samen wat er moet gebeuren om te zorgen dat alle betrokkenen het naar hun zin hebben in de nieuwe situatie."

Helaas merkt Alice dat haar hulp veelal pas wordt ingeroepen als de emoties hoog zijn opgelopen. Jammer, vindt ze, want dan is het een stuk lastiger om de onderlinge verhoudingen weer op orde te krijgen. ,,In een samengesteld gezin zijn de dynamieken heftig. Ook moet de relatie met de nieuwe partner en met de kinderen uit de eerdere relatie nog groeien. Alles is nieuw en vergeet niet dat kinderen vrijwel altijd loyaal zijn aan de eigen ouders."

Onderdeel van Alice's aanpak is het opstellen van een zogeheten stiefplan. Daarin staan onder meer afspraken om de problemen in het nieuwe gezin te voorkomen. „Voordat je gaat samenwonen, is het raadzaam om een degelijk plan te maken. Daar kun je bijvoorbeeld in beschrijven hoe de kinderen de nieuwe stiefouder willen noemen. Dat lijkt een kleinigheid, maar het kan tot grote ergernissen leiden als je er geen afspraken over hebt gemaakt."

FEESTELIJKE OPENING PRAKTIJK Wie kennis wil maken met Alice en haar aanpak is welkom tijdens de feestelijke opening van haar nieuwe praktijk (De Kragge 6 in Amersfoort) op 14 maart tussen 13.30 tot 17.30 uur. Wie zich tijdens die middag aanmeldt, krijgt twintig procent korting op een coachingstraject.

Second Life Coaching
De Kragge 6 in Amersfoort
www.secondlifecoaching.nl
Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie