King Lear en zijn drie dochters, omringd door muzikanten van Wilskracht.
King Lear en zijn drie dochters, omringd door muzikanten van Wilskracht. Egbert van Thiel

Harmonieorkest Wilskracht brengt King Lear

6 maart 2020 om 07:32 Podiumkunsten

AMERSFOORT Harmonieorkest Wilskracht brengt, onder leiding van Jurgen van Groningen Schinkel, op zaterdag 7 maart om 15.30 en 20.00 uur en op zondag 8 maart om 15.30 uur in het Icoon Theater de cross-over voorstelling Harmony in Shakespeare: King Lear.

Peter Bruinsma

Op basis van een nieuwe toneelbewerking is een doorlopende muzikale compositie gemaakt die tijdens de voorstelling wordt uitgevoerd. Zo worden de scenes en de verschillende hoofdrollen continu van een muzikale gelaagdheid voorzien en uitvergroot of juist becommentarieerd. Het orkest is hierbij een wezenlijk onderdeel van het decor en van het verhaal. De frisse toneelbewerking door Aukje Lausberg en de speciaal door Jurgen van Groningen Schinkel gecomponeerde muziek maken van Shakespeare in Harmony: King Lear een toegankelijke voorstelling en een kennismaking met een ongewone theatervorm.

Wilskracht gaat de samenwerking aan met een speciaal projectensemble van Amersfoortse acteurs. Regisseur Aukje Lausberg heeft het verhaal van King Lear behoorlijk in tact gelaten, maar bracht het stuk wel terug tot de essentie. ,,Het originele stuk van Shakespeare uit 1606 duurt maar liefst vier uur. De verhaallijn waarbij het gaat om de vraag waarom de koning bij leven zijn haven en goed tussen zijn drie dochters te verdelen staat centraal in de voorstelling. Uiteraard brengt dat verdelen van erfenis de nodige strubbelingen met zich mee. Ik heb een verteller aan de voorstelling toegevoegd die toelicht wat er in het land gebeurt. De omvang van het speelpodium legt in de regie en de mogelijkheden ook beperkingen op. Daar houd ik dan rekening mee. Het lijkt er tijdens de voorstelling steeds op alsof er twee mensen op het podium staan die worden vertolkt door de acteurs en het orkest."

Lausberg heeft als regisseur de nodige ervaring opgedaan, maar het werken met een orkest was nieuw voor haar. ,,Eerst hebben we afzonderlijk gerepeteerd: de acteurs met mij en het orkest met de dirigent. Vanaf januari zijn we samen de voorstelling aan het vorm geven." Dirigent Jurgen van Groningen Schinkel componeerde alle muziek voor de voorstelling. ,,Zie de voorstelling als een toneelstuk met muziek. De teksten worden gesproken en geacteerd. Het is vergelijkbaar met een film waarin de muziek vaak de tekst ondersteunt en een emotionele laag geeft. Soms eist de muziek in onze voorstelling ook de volledige aandacht op. Daar is ook ruimte voor gemaakt." Bij het componeren van de muziek voor de voorstelling heeft Van Groningen Schinkel zich niet door een bepaalde componist of muziekstroming laten inspireren. ,,De muziek is echt van deze tijd. Je hoort filmische invloeden van nu en bijvoorbeeld een tango of een jazzy pop achtige tune. De muziek stopt nooit. Het gaat alsmaar door. Dat maakt de voorstelling heel dynamisch."

Harmonieorkest Wilskracht bestaat uit ongeveer zestig muzikanten. Wie wil beginnen met muziek maken, doet er goed aan om lid te worden van Wilskracht. In 2021 bestaat Muziekvereniging Wilskracht honderd jaar.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie