Ook te zien: 'De Hof met het stadhuis' uit 1631 van Joost Cornelisz. Drooghsloot.
Ook te zien: 'De Hof met het stadhuis' uit 1631 van Joost Cornelisz. Drooghsloot. Collectie Museum Flehite

Stadswandeling door de tijd in Museum Flehite

8 maart 2020 om 08:29 Kunst

AMERSFOORT Bezoekers van Museum Flehite kunnen hun hart ophalen met een echte, Amersfoortse tentoonstelling. Expositie 'Amersfoort in beeld' een portret van onze stad door de eeuwen heen.

Joanne Fokkema

Een brooduitdeling op het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof, armoede aan de Westsingel, spelende kinderen op de Langegracht, bedrijvige handelaren bij de Kamperbinnenpoort en wasvrouwen buiten de stadsmuren bij het Blekerseiland. Wie de tijd neemt om goed te kijken, ziet veel leuke details bij 'Amersfoort in beeld'. Kunstenaars als Casper van Wittel, Jordanus Hoorn, Hendrik Jan Wolter, Jakob Nieweg en anderen nemen de bezoeker mee op een stadswandeling door de tijd.

In de benedenzalen van Museum Flehite vertellen de schilderijen, tekeningen en aquarellen de verhalen van vroeger. Van onze stadsheld Lenaert Nicasius, die 1651 een grote brand in de Onze-Lieve-Vrouwetoren kon voorkomen. En van de Keitrekking in 1661, het spektakel waaraan Amersfoort haar bijnaam te danken heeft. De werken laten zien hoe mensen toen leefden. En hoe de stad eruit zag. Ondanks de grote veranderingen in het straatbeeld zijn veel plekken gelukkig nog steeds herkenbaar.

HIGHLIGHTS Bezoekers van de tentoonstelling kunnen dus vooral genieten van stadsgezichten. Van alle bekende bezienswaardigheden, zoals de Koppelpoort, de Langestraat, de Hof en de 'Lange Jan'. Maar ook Amersfoorts recente verleden krijgt de aandacht, zoals de Onze-Lieve-Vrouwetoren in de periode van wederopbouw' (1947) van Engelbert L'hoëst. De groei van Amersfoort is ook zichtbaar. Zo werd in 1958-1959 de tunnel aangelegd onder het spoor tussen de Amsterdamseweg en de Stadsring. Deze nu zo bekende doorgang voor het vele verkeer was voor Willem van Dam onderwerp van dit project in ontwikkeling. Van veel later datum is Station Amersfoort. Johan Hermkens maakte drie jaar na de opening in 1997 een rietpentekening van dit opvallende gebouw, dat onlangs is hernoemd tot Amersfoort Centraal.

GROTE WITHOOS Het bekendste stadsgezicht in de tentoonstelling is zonder twijfel 'Gezicht op Amersfoort' van Matthias Withoos uit 1672. Na een periode van ruim anderhalf jaar hangt deze 'Grote Withoos' weer op zijn vertrouwde plek in Museum Flehite. Het schilderij met een formaat van ongeveer 4,70 cm x 250 cm moest in 2018 verhuizen vanwege de restauratie van het museum.
Het stadsgezicht wordt omringt door een schilderij van Withoos' leermeester Jacob van Campen, en van zijn leerling Caspar van Wittel. Daarmee hangen drie generaties schilders bij elkaar.

BOEK Uitgangspunt van de expositie is 'Amersfoort in beeld. Zes eeuwen stadsgezichten' (2019) van Burchard Elias, oud-directeur van Museum Flehite. Dit boek verscheen t.g.v. het 140-jarig bestaan van de Oudheidkundige Vereniging Flehite en is verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Flehite.

Tentoonstelling 'Amersfoort in beeld' is te zien tot en met 3 mei.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie