Jan leest het boek Ridders van Malta.
Jan leest het boek Ridders van Malta. Gerard Hilhorst

Jan de van der Schueren: 'Maria ontmoeten is een bijzonder moment'

8 maart 2020 om 12:38 Religie

AMERSFOORT Al ruim vijftien jaar is Jan de van der Schueren (60) met veel plezier woonachtig in Hoogland. Sinds twee jaar is hij met pre-pensioen nadat hij bijna veertig jaar lang gewerkt heeft bij de Koninklijke Landmacht. Hij zwaaide af in de rang van kolonel van de Cavalerie. Nu geniet hij van zijn vrije tijd en is hij onder meer bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Martinuskerk en gemeenteraadslid voor het CDA. En hij is lid van de Orde van Malta, Associatie Nederland. Sinds 1995, het jaar waarin hij lid werd van de Orde, gaat hij mee als vrijwilliger met de Maltezer bedevaarten naar Lourdes. 

Zoals aangegeven is Jan al 25 jaar lang betrokken bij de Orde van Malta. Deze orde is een oude religieuze orde, al meer dan 900 jaar oud en ontstaan tijdens de kruistochten die rond het jaar 1100 plaats vonden. Uit de volledige naam: Souvereine Militaire Hospitaalorde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta, blijkt dat de orde oorspronkelijk een hospitaal orde was. Leden verzorgden toen al de pelgrims die, op weg naar het Heilige Land, ziek werden. Later is de orde erkend door de paus en kregen ze de opdracht om hem en het christelijke geloof te verdedigen en zo werd ook het militaire aspect belangrijk. Via allerlei gevechten door geloofstwisten werd de orde verdreven uit Jeruzalem, naar Rhodos en weer later naar Malta. Jaren daarna hebben ook de Engelsen de orde verdreven van het eiland Malta en het enige fysieke bewijs dat nu nog te zien is van deze 'soevereine staat' is een grote villa in Rome.

Inmiddels heeft de ex-militair deze villa tweemaal mogen bezoeken. In deze woning woont de vorst-grootmeester van de Maltezer Orde en hier worden ook alle archieven bewaard. Van de Orde van Malta kan iemand niet zomaar lid worden. Hij moet van katholieke adel zijn om lid te mogen worden, wat voor De van der Schueren in 1995 gebeurde. Wie wel katholiek is, maar niet van adel, kan de orde in zeer uitzonderlijke gevallen vragen om lid te worden.

BEDEVAARTSREIZEN De Orde van Malta organiseert al meer dan zestig jaar bedevaartsreizen naar Lourdes. Associaties van uit de hele wereld komen rond het eerste weekend van mei daar samen. ,,Ik maak deze Lourdesbedevaarten in de eerste plaats omdat ik het mooi vind om mensen die ziek zijn, op leeftijd of eenzaam te helpen bij hun bedevaart. Ik doe dit vanuit mijn lidmaatschap van de orde, dat staat immers ook in onze doelstellingen: het steunen van de zwakkeren in onze samenleving. Maar we doen het ook om hen te helpen in hun leven. En wat ik ook merk is dat als ik daar ben, ik iedere keer ook een beetje voor mezelf daar ben."

Iedere keer weer raakt het hem Maria te ontmoeten, samen met de mensen die naar Lourdes op bedevaart gaan. Hij wijst op een oud gezegde: 'Wie goed doet, die goed ontmoet.' ,,Vooral in de contacten met de andere bedevaartgangers heb je de meest onverwachte gesprekken en ontmoetingen." Hij weet wel dat dit ook in de eigen omgeving mee te maken is, maar Lourdes zorgt eigenlijk voor dat extra speciale tintje. Volgens hem hoef je niet een streng of conservatief gelovig mens te zijn, om daar dit soort momenten te ervaren. Hij gelooft oprecht dat mensen in deze wereld er niet voor zichzelf alleen zijn en is ervan overtuigd dat iemand mooi en fijn kan leven, wanneer je dit samen met en ook ten dienste doet van andere mensen.

ZOMAAR HUILEN ] Op 30 april gaat hij voor de 23ste keer mee met deze pelgrimagereis. Hij gaat mee met de Nederlandse afdeling van de Orde van Malta. Aldaar ontmoeten zij vele andere leden uit de wereld met hun gasten. Daarbij valt te denken aan ongeveer 10.000 mensen. Hij gaat daar vele spreken samen in het bijzijn van Maria. ,,Ik maak daar dingen mee die mij bewust maken van mijn eigen katholieke geloof en van mijn eigen kwetsbaarheid en afhankelijkheid van anderen. Het kan ook zo maar zijn dat als ik een kerk zit, ik zomaar zit te huilen. Iets wat ik niet kan benoemen, overvalt me dan, raakt me. Ik heb mensen gezien die als een hoopje ellende mee naar Lourdes gaan en fier terug naar huis gaan met een gevoel van kracht, geloof en hoop op een goede toekomst en toch twee maanden later zijn overleden."

En ook in de Sint Martinuskerk kunnen bezoekers heel onverwacht Maria ontmoeten. Dit is ook een van de redenen dat hij actief is bij de Stichting Vrienden van de Martinuskerk.

De Stichting organiseert een groot gospelconcert: Hoogland Goes Blackgospel dat op zaterdagavond 21 maart plaatsvindt in deze kerk.
Meer informatie over de komende pelgrimagereis is hier te vinden.

Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie