Afbeelding
Hans Blomvliet

Amersfoort gaat groei van embryo's stoppen om ganzenplaag tegen te gaan

2 maart 2020 om 15:00 Dieren

AMERSFOORT Er komen steeds meer ganzen in de provincie en daarom wordt gestart met een proef waarbij de ontwikkeling van het embryo in een vroeg stadium wordt gestopt. Dat heeft de gemeente Amersfoort in samenwerking met de Dierenbescherming en Duurzaam Fauna Advies besloten. 

door Jeroen van der Veer

Het gaat hierbij vooral om nestbeheer bij grote vijvers in de wijken Vathorst, Nieuwland en Kattenbroek. De afgelopen jaren zijn het aantal ganzen toegenomen en het beleid van de provincie is gericht op het verminderen van de populatie ganzen door beheer.

,,De meest diervriendelijke manier voor het beheren van de ganzenpopulatie is nestbeheer", staat te lezen in een bericht over de behandelingsmethode. ,,Hierbij worden de eieren zodanig behandeld, dat de ontwikkeling van het embryo in een vroeg stadium wordt gestopt. Het is een vorm van geboortebeperking, omdat deze handeling nog gebeurt voordat een jong zich in het ei ontwikkelt."

Nederland is met zijn laaggelegen graslanden, veel water en zachte winters een ideaal gebied voor vele ganzensoorten. Door deze methode is het doden van jonge en volwassen dieren niet meer nodig en voorkom je, zo staat te lezen in het bericht, veel dierenleed. ,,Daarnaast zullen de volwassen dieren eerder uit de stad weg trekken en verwachten we daardoor minder overlast van ganzen."

Het nestbeheer is een proef tot aan het einde van dit jaar. Daarna wordt geëvalueerd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie