Afbeelding
Foto: Lisette Ruzius/BDU

VVN: 'Aandacht voor onnodige verkeersborden blijft nodig'

2 maart 2020 om 06:49 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Alle goede bedoelingen ten spijt slaan beheerders van provinciale en gemeentelijke wegen vaker hun eigen weg in met het nemen van maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daardoor ontstaat een wildgroei aan borden en belijning op wegen en fietspaden. Terwijl we uit moeten gaan van het herkenbaarheidsprincipe dat we ook wel 'Duurzaam Veilig' noemen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) stelt dat weggebruikers af en toe door de bomen het bos niet meer zien en pleit voor meer uniformiteit in het gebruik van verkeersborden. ,,Twintig procent van de verkeersborden is overbodig en dat komt neer op zo'n 600.000 borden. Er wordt gebruik gemaakt van zogenoemde creatieve verkeersborden, ook wel expert-borden genoemd die door wegbeheerders zelf worden bedacht. Bijvoorbeeld overstekende padden in een driehoek of verboden te blowen in een rond bord met rode rand. Een wirwar van toepassingen."

VVN pleit voor eenduidigheid zodat een weggebruiker in één oogopslag ziet wat er wordt verwacht. ,,Moet je nadenken of word je geconfronteerd met een onbegrijpelijk nieuw verkeersbord of ander verrassingselement, dan gaan veel mensen de fout in. Dan heeft een goedbedoelde toepassing een averechts effect."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie