Guus Timmerman: ,,Lijden is vandaag vaak iets dat er niet mag zijn. Er moet iets aan worden gedaan, maar niet altijd kan dat.”
Guus Timmerman: ,,Lijden is vandaag vaak iets dat er niet mag zijn. Er moet iets aan worden gedaan, maar niet altijd kan dat.” Anna Walsma

Speciale viering Vrouwendag in Het Brandpunt

1 maart 2020 om 07:53 Religie

AMERSFOORT Op Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, vindt in Het Brandpunt een bijzondere viering plaats. Op deze dag, waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de achterstelling van vrouwen en meisjes en de schending van hun rechten, klinken gregoriaanse zang en verhalen van het lijden én de bevrijdende kracht van vrouwen. In gesprek met initiatiefnemer Guus Timmerman.

Anna Walsma

,,Ik ben een gelovige die aan tradities hecht", zegt Guus Timmerman. ,,Mijn moeder zong in het kerkkoor. Ik was vertrouwd met het Credo en het Pater noster. Ik zong ze zó mee."

Toen Timmerman pastoraal werker was, hechtte hij aan gregoriaanse zang bij uitvaarten, maar door de plaats van het koor op de koorzolder bleef de zang vaak letterlijk en figuurlijk op afstand. De uitvaart van een voormalige koorzanger in de Martinuskerk bracht daar verandering in. Voor het naar buiten dragen van de overledene vormde het koor een erehaag. Het In paradisum klonk toen van twee kanten. ,,Je werd helemaal opgenomen in de klank. Dat kwam binnen." Zo'n beleving gunde hij anderen ook.

Zang en verhalen rondom lijden en overwinningDe verbinding met Internationale Vrouwendag verliep via een cd met verhalen en gregoriaanse gezangen over martelaressen van vroeger en nu. ,,In de muziek en de verhalen wordt het gregoriaans als het ware naar het nu gehaald, en worden de martelaressen naar het nu gehaald", zegt Timmerman. ,,Het verhaal over het lijden komt steeds een stapje dichter naar je toe." Hij moest wachten tot Internationale Vrouwendag op een zondag viel om dit in een viering te kunnen laten horen.

CONFRONTEREND Het thema van de viering op 8 maart kan voor mensen confronterend zijn. Timmerman vindt het belangrijk lijden in de ogen te zien. ,,Vaak gaat het over lijden als iets wat er niet mag zijn, of dat er vooral iets aan gedaan moet worden. Maar niet altijd kan dat. Als katholiek kan ik ook geloven dat ik in mijn lijden deel in het lijden van Christus. Ik kan daar moed uit putten. In de christelijke traditie komt het heil van een lijdende mens, Jezus aan het kruis. Lijden is dan verbonden met bevrijding. Voor veel moderne mensen is dat onbegrijpelijk. Als het leven draait om lekker in je vel zitten, dan kun je weinig met zo'n verhouding tot het lijden."

Het belang van het stilstaan bij het lijden, van martelaren en van Christus, is dat het je ogen openhoudt voor het lijden van nu. En helpt je te verbinden met lijdende mensen. Het lijden van Christus, zo is Timmermans overtuiging, is hoe dan ook verbonden met het lijden van mensen, tot op de dag van vandaag. ,,Zoals ook de bevrijdende kracht van mensen verbonden is met die van Christus. Die verbinding maken we ook in de viering."

Meer informatie op Zindex033.nl.

(Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met de Raad van Kerken Amersfoort.)

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie