Jessica Jager: ,,Interactief betekent niet alleen luisteren, maar ook kinderen uitdagen om zelf taal te gebruiken.
Jessica Jager: ,,Interactief betekent niet alleen luisteren, maar ook kinderen uitdagen om zelf taal te gebruiken." Leonie Drenth

'Interactief voorlezen betekent naast luisteren ook uitdagen'

29 februari 2020 om 07:27 Onderwijs

AMERSFOORT VoorleesExpress Eemland is een project van de Bibliotheek Eemland waarbij vrijwilligers kinderen met een taalachterstand, thuis voorlezen. Deze voorlezers doen dit op een interactieve manier om daarmee de taalontwikkeling bij het kind te stimuleren.

Voordat de vrijwilligers starten, volgen ze de training Interactief voorlezen. Voor één keer is de workshop van deze training nu ook te volgen door iedereen die meer uit het voorlezen wil halen. Jessica Jager, projectleider van VoorleesExpress Eemland, zal de workshop Interactief voorlezen zelf geven op woensdag 4 maart in de Bibliotheek het Eemhuis.

Jessica Jager: ,,Wat je merkt, is dat ouders die al voorlezen het toch nog wel eens moeilijk vinden om bijvoorbeeld de juiste boeken te kiezen. Of ze merken dat de taal achterblijft bij hun kind en ze weten niet goed hoe ze dit moeten stimuleren. In de workshop leer je anders te kijken naar voorlezen; wat kun je eruit halen om het taalniveau een stukje hoger te tillen. Het is bewuster voorlezen.

Ga bijvoorbeeld het verhaal naspelen of beeld een stukje uitInteractief betekent niet alleen luisteren maar ook kinderen uitdagen om zelf taal te gebruiken. Kinderboeken zijn ontzettend rijk aan taal. Het komt ook voor dat ouders kiezen voor een eenvoudiger woord wanneer ze denken dat een kind een woord niet kent. Maar dan leert het kind het woord niet. We stimuleren daarom ook heel erg om de taal te gebruiken die gebruikt wordt in de boeken. Leg het vervolgens uit, gebruik voorwerpen of doe een activiteit. Ga bijvoorbeeld het verhaal naspelen of beeld een stukje uit. Heb je het over een tijger die sluipt? Hoe leuk is het dan om samen door de kamer te sluipen. Dan weet je zeker dat een woord blijft hangen en dat het verhaal blijft hangen omdat het kind het verhaal beleeft. En wat ook mooi is, is dat als kinderen al van jongs af aan veel verschillende boeken aangeboden krijgen en leren dat dit leuk is, ze op het moment dat ze zelf leren lezen een positief gevoel hebben bij een boek."

WORKSHOP ,,Tijdens de workshop ga je echt met een boek aan de slag. Na een stukje theorie over hoe je de juiste boeken kiest en hoe je het voorlezen voorbereidt, welke woorden te kiezen en welke vragen je kunt stellen, ga je dit in tweetallen zelf oefenen. De workshop kost 5 euro. Deelnemers die zo enthousiast zijn geworden en ook voorlezer voor de VoorleesExpress willen worden, kunnen zich na de workshop aanmelden en volgen de workshop alsnog gratis en krijgen hun geld terug." (Voor meer informatie en tickets: www.bibliotheekeemland.nl)

De kinderen gaan meer praten en voelen zich ook zekerderDE VOORLEESEXPRESS De voorlezers van de VoorleesExpress worden voorbereid en krijgen begeleiding als ze thuis bij gezinnen gaan voorlezen. De begeleiding krijgen ze van de coördinator. De voorlezer zal een rolmodel worden voor de ouders als het gaat om het bevorderen van de taalstimulering bij het kind door het interactief voorlezen. Het is dan ook van belang dat de ouders aanwezig zijn bij het wekelijkse voorleesuurtje. De coördinator bezoekt een gezin daarom eerst om het taalniveau vast te stellen maar ook om met de ouders af te stemmen wat er van hen verwacht wordt en wat zij van de VoorleesExpress kunnen verwachten.

De eerste keer dat de voorlezer het gezin bezoekt, gaat de coördinator mee. Met een training interactief voorlezen, leren de voorlezers hoe zij het voorleesuurtje in kunnen vullen zodat op een speelse en leuke manier de taalontwikkeling wordt gestimuleerd. Dat dit werkt, blijkt uit de reacties van de voorlezers. De kinderen gaan meer praten en voelen zich ook zekerder. En uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat na minimaal vijftien keer voorlezen, de kinderen beter scoren op verhaalbegrip, dus begrijpend lezen. Daarnaast wordt de woordenschat vergroot.

Voor meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekeemland.nl/voorleesexpress.

Leonie Drenth
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie