Schaatsenrijders
Schaatsenrijders Kees de Heer

Natuurlezing: Schaatsenrijders en waterkwaliteit

22 februari 2020 om 16:01 Natuur en milieu Deel je nieuws

Te veel of te weinig water is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Maar hoe zit het met de kwaliteit van het water? Dr. Erik Notenboom neemt het publiek in een boeiende lezing mee langs verschillende typen watergangen. Hij was jarenlang docent aan de Hogeschool van Utrecht en heeft daar o.a. veel onderwijs en zoetwater onderzoek gedaan. Hij is zeer actief binnen de KNNV en Stichting Milieuzorg Zeist.

De lezing is op dinsdag 3 maart 2020 van 20-22 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren is niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Aan de hand van fraaie foto's van waterlopen, waterplanten, waterdieren en microscopisch klein plankton schetst Notenboom een beeld van de diverse waterecosystemen die rond Amersfoort voorkomen. Zuurstof, mineralen en voedingstoffen zijn bepalend voor de diersoorten die in het water voorkomen. Anders dan land-ecosystemen bevatten water-ecosystemen zeer weinig zuurstof. Dieren in het water zijn daarop aangepast, bijvoorbeeld door een dunne huid en grote kieuwen, om aan zuurstof te komen. Longslak, muggenlarve en rattenstaart die dat niet hebben, moeten naar de oppervlakte voor zuurstof. Waterspin en bootsmannetje nemen zelfs luchtbellen mee naar beneden. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de wondere wereld van onder water die aan de orde komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie