Vl.n.r: Bea, Ronald, Dorine en Ineke voor hun geboortehuis Sneul. Links (inzet) met hun moeder op dezelfde plek tijdens hun jeugd.
Vl.n.r: Bea, Ronald, Dorine en Ineke voor hun geboortehuis Sneul. Links (inzet) met hun moeder op dezelfde plek tijdens hun jeugd. Rob Croes

Herinneringen aan boerderij Sneul

23 februari 2020 om 07:57 Historie

AMERSFOORT Midden in Nieuwland staat de monumentale boerderij Sneul. De boerderij staat op een hoger gelegen stukje grond en is in 1891 gebouwd ter vervanging van een verbrande hoeve. Archeologisch onderzoek heeft menselijke activiteit bij de boerderij aangetoond uit de steentijd. Vanaf 1282 was er in ieder geval al een boerderij. In 1919 wordt Sneul verkocht aan de schoonvader van mijn vader, Gerard Tolboom. Hij zet in later jaren het bedrijf voort samen met zijn vrouw. In de jaren tachtig verkoopt Tolboom de boerderij in verband met de aanleg van woonwijk Nieuwland.

Bea van de Hoef

De voorgevel van Sneul bevat veel decoratieve motieven, zoals togen boven de ramen en de gele sierbanden. In de achtergevel zie je nog de deeldeuren waardoor je binnenkwam in het achterhuis, de deel. Met hierboven het hooiluik waardoor stro- en hooibalen naar de hooizolder werden getransporteerd.

Kinderen van Tolboom, Ineke, Bea, Dorine en Ronald, herinneren zich nog goed hoe ze op de zolder klommen en hutten bouwden van deze balen. Hoe ze op zoek gingen naar de jonge poesjes die moederpoes op een stil plekje ter wereld had gebracht. Aan het plafond van de deel hing een levenshoge schommel waar je bijna tot in de hemel op kon schommelen.

,,Op de deel stond 's winters het melkvee. We leerden van onze vader meehelpen bij het melken. Als de koeien wat onrustig waren was het soms doodeng te bukken tussen die logge lijven om de uier schoon te maken en het melkstel eronder te hangen. Zo hielpen we ook bij de geboorte van kalfjes of jonge biggetjes, soms zelfs middenin de nacht. En dan hoopten we op een grote worp want met elk biggetje werd een dubbeltje verdiend."

SLOOTJE SPRINGEN ,,In die tijd keken we vanuit de boerderij uit over uitgestrekte weilanden. Menig uurtje werd doorgebracht met slootjes springen, zwemmen in een kolk, het spotten van kievitseieren of klimmen in bomen om er je eigen kostbare schat in te verstoppen. En als je ouder werd met vader op de tractor helpen bij het schudden van het gemaaide gras, wat rook dat toch lekker!

Als er dichte mist hing boven de weilanden pakten we de kans om er verstoppertje in te spelen. Die kans grepen we ook als het maïs bij de buren hoog genoeg was.

Door het weidse landschap had de wind vrij spel. We herinneren ons nog goed de harde wind die door de hoge eikenbomen rondom het huis waaide. Het uitvallen van de stroom als een grote afgewaaide tak op de bovengrondse elektriciteitskabel langs de steeg viel."

KIPPENHOK Aan de voorkant van Sneul stonden aan de ene kant veel grote en kleine kippenhokken van de buren, een pluimveehandelaar. ,,Aan de andere kant stond een kippenhok waar onze moeder ongeveer tweehonderd legkippen verzorgde. Elke ochtend en middag ging ze op weg met poes Minet in haar kielzog om eieren te halen en de kippen te voeren. Als kind mochten ook wij aan de tonnen draaien zodat het voer beschikbaar kwam. Soms sprong er dan een verschrikte muis uit. Er was een heel tamme kip Pimmetje die overal mee naar toe ging, zittend op het stuur of bagagedrager van je fiets."

FRUITBOOMGAARD Bij het huis was een bloementuin, een grote moestuin en een fruitboomgaard. In de zomer was er volop verse groente en fruit beschikbaar. ,,Vooral de appels hadden de voorkeur van onze geit, Sik. Als je bukte zette hij zijn voorpoten op je rug om zo bij het fruit te kunnen komen. Was je niet dichtbij genoeg dan gaf hij je een zetje met zijn horens in de goede richting."

NIEUWBOUWWIJK ,,We realiseren ons dat we een heel mooie jeugd doorgebracht hebben op deze plek, die nu omringd is door de huizen van de nieuwbouwwijk Nieuwland. Met altijd dieren om ons heen, maar ook de vrijheid, het avontuur, de natuur en niet te vergeten fijne ouders. Sneul fungeert nu als woon- en bedrijfsruimte. We vinden het fijn dat ons geboortehuis bewaard is gebleven."

Dit artikel is aangeboden door communicatiewerkgroep Nieuwland

Rob Croes
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie