Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

Onmisbaar!

19 februari 2020 om 11:19 Column

Laatst werd ik op straat aangesproken over ons nieuwsblad 'De Stad Amersfoort'. De vrouw had een artikel in onze krant gelezen over het voortbestaan van lokale huis-aan-huisbladen. Ondoordacht gemeentelijk milieubeleid is de doodsteek voor de onafhankelijk lokale journalistiek, had ze gelezen en iets met ja-ja/ja-nee/nee-nee sticker op je brievenbus plakken. ,,Jullie gaan toch niet het loodje leggen", vroeg ze bezorgd, ,,want bij ons thuis en in de hele straat wordt jullie weekblad nog steeds met veel plezier gelezen." ,,Vooral die column van jou is elke week weer vet lachen en het eerste wat we lezen als de krant op de mat valt."

Vond het lief van die mevrouw dat ze zo begaan was met onze krant en vertelde haar dat het nog lang geen gelopen koers was met 'De Stad Amersfoort'. Voorlopig gaan we onverstoorbaar verder met stukkies schrijven. Stel je voor dat de column van de Keijzer niet meer te lezen zou zijn in Amersfoort. Dat wekelijkse literaire meesterwerkje, deze meermalen genomineerde column over prachtstad Amersfoort, het schrijfsel dat elke keer weer zorgt voor een brede glimlach, een aardige reactie op de mail, een gesprekje bij een stoplicht of hilarische discussies op de barkruk.

Deze 'Schoonheid der Letteren' mag absoluut niet verdwijnen maar ook mijn bevlogen collega's van deze krant zullen dan niet meer te lezen zijn. Geen gedegen achtergrondreportages meer van Daan Bleuel, geen heerlijke verhalen meer van Jeroen de Valk over Amersfoorts kunst en cultuurwereld, geen betrokken sportrubriek meer van Jeroen van der Veer zoals vorige week dat mooie ontroerende verhaal over de strijd van voetballer Joey Snijders die keihard vecht voor herstel na een heftig auto-ongeluk. Geen, soms terechte, kleine verbeteringen meer van mijn steun en toeverlaat redactrice Jolanda Woltjer in mijn stukkies. Wat u ook zou gaan missen zijn de prachtige foto's van Rinus van Denderen die altijd op professionele wijze de rubrieken voorziet van fraaie beelden. Uw stukkiesschrijver, tevens mateloze optimist, ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Kan me geen maandag voorstellen zonder een stukkie te schrijven over dynamisch Amersfoort waar zoveel gebeurt zowel in positieve als negatieve zin. De lokale politiek waar we nog jaren over kunnen schrijven met smaakmakers als Hans van Wegen (BPA), Thasin Bülbül (Denk), luis in de pels Ben Stoelinga (Amersfoort2014) en al die anderen die zich met hart en ziel inzetten voor onze eeuwenoude Keistad. De inspiratiebron die Amersfoort heet is nog lang niet opgedroogd, wordt met nieuwe woonwijken en inwoners alleen maar groter.

Ben nog lang niet klaar met die pareltjes op pagina 5 dus gaat uw stukkiesschrijver, tevens kiwi verslaafde, vrolijk verder met het schrijven van dat rustpuntje op woensdagmiddag waar je even ontspannen voor gaat zitten met een kopje groene thee met biscuitje!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie