Afbeelding
Werkstress

Voorkom stress op de werkvloer met duurzame inzetbaarheid

18 februari 2020 om 09:43 Partnercontent

Het aantal werknemers dat kampt met burn-outklachten bedraagt 1,3 miljoen. Dit blijkt uit cijfers die TNO in november 2019 publiceerde. Maar liefst 45 procent van alle werknemers vindt dat er directe maatregelen nodig zijn om de werkstress te verlagen. Bovendien kostte werkstress de samenleving in 2018 een slordige 2,8 miljard euro. Weet u als werkgever waar u op moet letten en hoe u werkgerelateerde stress kunt tegengaan? Advisering en verzuimbegeleiding door de gecertificeerde arbodienst Preventix biedt uitkomst.

Aandacht voor werkstress
Zonder verandering en zonder grote aandacht voor werkstress lopen kosten en problemen alleen maar verder op. Collega's op de werkvloer krijgen extra werk te doen als werknemers vanwege hun klachten thuis komen te zitten. Er ontstaat een vicieuze cirkel doordat werkgerelateerde stress wordt doorgegeven aan de andere werknemers. De afgelopen decennia is er veel over werkstress geschreven. Het blijkt een lastige kwestie om die al dan niet wetenschappelijke bevindingen in de praktijk toe te passen. De psycholoog Thijs Launspach legt in het boek Fokking Druk uit hoe het komt dat we onszelf tegenwoordig vaak over de kop werken en wat daaraan te doen is. Het bespreekbaar maken van burnout is een van zijn adviezen. Gezien de schrijnende cijfers is dat broodnodig al was het alleen maar vanwege het menselijke aspect en de financiële consequenties.

Minder ziekteverzuim
Als werkgever dient u een luisterend oor te bieden, samen mogelijkheden voor oplossingen te bedenken en daar ook daadwerkelijk iets mee te doen. U hebt dus een rol in het herkennen van de signalen van stress. Bij ernstige klachten is professionele steun noodzakelijk bijvoorbeeld van een arbeidsdeskundige, een bedrijfsarts of een gecertificeerde arbodienst. Het voorkomen van verzuim is echter nog belangrijker. Als u een degelijk preventiebeleid voert, zullen uw werknemers minder verzuimen. Preventix helpt u dit te bereiken met een aanpak die is gericht op de mogelijkheden in plaats van op de beperkingen. De speciale aandacht ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid: maatregelen om de betrokkenheid, gezondheid en ontwikkeling van medewerkers te bevorderen met als resultaat meer werkplezier, een betere productiviteit én minder ziekteverzuim.

Snelle terugkeer
Als het toch tot verzuim komt, zet Preventix direct alles in op een snelle terugkeer naar de werkplek. Dat dit medewerkers ondersteunt in hun herstelproces is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. De bedrijfsarts en/of vaste re-integratie-adviseur van Preventix bieden uw bedrijf (preventief) maatwerk van zeer goede kwaliteit. Als u meer wilt weten over wat Preventix voor u kan betekenen op het gebied van verzuimbegeleiding? Onze adviseurs adviseren u graag in onze vestiging aan de Databankweg 26 te Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie