Afbeelding
Op Weg naar het Lagerhuis

Vijf Amersfoortse scholen gaan Op Weg naar het Lagerhuis

17 februari 2020 om 17:57 Onderwijs

AMERSFOORT Het Huis van de Provincie in Utrecht staat komende vrijdag in het teken van de provinciale voorronde van Op Weg naar het Lagerhuis. Twintig scholen voor voortgezet onderwijs uit de provincie Utrecht doen dit jaar mee aan de debatwedstrijd en komende vrijdag proberen ze de landelijke finale te bereiken.

Aan de provinciale voorronde doen ook vijf scholen uit Amersfoort mee: GSG Guido, Het Hooge Landt, Meridiaancollege vestiging Het Nieuwe Eemland, Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt en het Van Lodensteijncollege. Belangstellenden zijn welkom bij de halve finales om 15.00 uur en de finale om 15.30 uur in de Statenzaal van het Huis van de Provincie, Archimedeslaan 6 in Utrecht.

Op Weg naar het Lagerhuis wordt al sinds 1997 gespeeld in alle provincies van Nederland, georganiseerd door BNNVARA en het Debatbureau. In diverse debatvormen nemen telkens twee scholen het tegen elkaar op, net zo lang tot er een winnaar per provincie is.

Naast de debatwedstrijd zijn er ook deelnemers die meedoen met de V-rede. Een speech die maximaal 2,5 minuut mag duren en waarbij degene die de rede uitspreekt iets vertelt dat hem of haar sterk raakt of inspireert.

De wedstrijden en de redes worden telkens door verschillende drietallen juryleden gejureerd. De juryleden komen van diverse maatschappelijke organisaties. Dit jaar doen niet alleen statenleden, maar ook gedeputeerden mee.

Provinciale winnaars van Op Weg naar het Lagerhuis en van de V-rede spelen door totdat zij afvallen of de landelijke ronde winnen. De landelijke finale wordt op de televisie uitgezonden door BNNVARA. De landelijke winnaars krijgen als prijs een reis naar New York met een bezoek aan de Verenigde Naties. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie