Afbeelding
Gerard Hilhorst

Huisarts Frans Boonekamp neemt afscheid van Gezondheidscentrum Hoogland

17 februari 2020 om 10:00 Mensen

HOOGLAND Huisarts Frans Boonekamp heeft op donderdag 27 februari zijn laatste werkdag in het Gezondheidscentrum Hoogland. Na 35 jaar met veel enthousiasme als huisarts gewerkt te hebben, gaat hij genieten van zijn pensioen.

In 1980 behaalde Frans zijn artsexamen en in de eerste jaren na zijn afstuderen heeft hij eerst nog getwijfeld of hij huisarts wilde worden of psychiater. Na een verkenning bij een instelling voor verslavingsziekte ging hij de huisartsopleiding volgen en ontdekte al snel dat hij als huisarts wilde gaan werken. Na de opleiding kwam hij naar Hoogland en opende in overleg met de zittende huisartsen Peet, Hartman en van Buijsen, zijn huisartspraktijk aan de Kolkrijst. ,,Je wilt het misschien niet geloven, maar ik begon de praktijk in een drive-in woning in de Kolkrijst. Op de begane grond hadden we een kleine tuinkamer met daarnaast een wasruimte en een garage. De garage hebben we toen opgeknipt in twee ruimtes, zodat er een wachtkamer ontstond en de tuinkamer werd een spreekkamer."

LANGZAAM In totaal heeft hij twee jaar daar de praktijk gevoerd. Hierna is hij vertrokken naar een noodgebouw (portacabin) op de Vierakkers. ,,Deze tijd was heel erg improviseren, want ik had toen nog geen assistente. Mijn partner vervulde die taak naast de zorg voor de toen nog kleine kinderen en dat was best lastig te combineren." De praktijk was een nieuwe vestiging en in het begin had de praktijk nog geen patiënten. Daarom had hij voor een aantal uren een andere baan op een methadonpost in Culemborg. Ook dat bleek lastig te combineren.

Je wilt het misschien niet geloven, maar ik begon de praktijk in een drive-in woningHet opstarten van de praktijk ging in het begin heel langzaam. De reden hiervoor was dat de inwoners van Hoogland al een huisarts hadden, want in de eerste jaren kwamen er weinig nieuwe bewoners en er vertrokken er ook weinig. ,,De inwoners waren trouw aan hun huisarts." Met de aanleg van de wijken de Bik en de Ham moesten de nieuwe inwoners op zoek naar een huisarts en dat leverde een grote aanwas van patiënten op. Hierdoor werd zijn noodbehuizing al gauw te klein. In 1989 verhuisde de praktijk naar de Marskramerstraat. Samen met huisarts Gerrit Peet, Frits van Buijsen en Wim Hartman bestierden zij Hoogland.

BESTUURSWERK Het opstarten van de praktijk was in het begin heel erg hard werken, kijkt hij terug. Boonekamp maakte in het begin werkdagen van 12 tot 14 uur per dag en daardoor had hij weinig tijd om wat anders te doen. Maar al gauw liep het beter en werd hij gevraagd om bestuurslid te worden bij de Amersfoortse Huisartsengenootschap. De huisartsen uit Hoogland waren tot dat moment niet vertegenwoordigd in dit bestuur. Dit werd zijn eerste vrijwilligersactiviteit en niet zijn laatste. Al gauw werd hij benaderd om ook actief te worden in andere organisaties. 

VRIJWILLIG Hij raakte onder meer betrokken bij de zorg voor diabetespatiënten en dat leidde tot een intensieve samenwerking tussen de huisartsen uit de hele regio Eemland en de internisten van het Eemlandziekenhuis. Daarna werd Boonekamp gevraagd om coördinator te worden voor het Medisch Coördinerend Centrum Eemland (MCCE). Vervolgens ging hij zich inzetten voor mensen met hart- en vaatziekten en werd hij voorzitter van het MCCE. En of dat nog niet genoeg was, ging hij zich ook inzetten voor de huidige huisartsenpost in het Meander Medisch Centrum. Daar werd hij voorzitter van een commissie die vanaf de zijlijn meekeek en diverse adviezen gaf aan deze organisatie. ,,Als ik nu terugkijk op deze tijd, ben ik toch altijd vooral huisarts gebleven en patiëntenzorg kwam bij mij op de eerste plaats. En ik moet wel zeggen dat ik de genoemde activiteiten nooit alleen heb gedaan, maar samen met vele anderen. De kunst is eigenlijk dat je in alle genoemde activiteiten de juiste mensen moet verzamelen."

Niets is mooier om bij de geboorte van nieuw leven aanwezig te zijnBEROEP STERK VERANDERD In vergelijking met 35 jaar geleden is het beroep van huisarts sterk veranderd. ,,Door samenwerking te zoeken met andere huisartsen, kun je meer bereiken. In een gezondheidscentrum heb je meer voorzieningen en loop je makkelijker bij elkaar naar binnen voor overleg en kun je voor elkaar inspringen waar nodig. Zo heeft dit gezondheidscentrum de beschikking over een klein laboratorium, psychologische zorg en een apotheek. Dit alles brengt heel veel voordeel voor onze patiënten." Ook heeft hij gemerkt dat de afstand tussen de patiënt en de 'vertrouwde' assistente groter is geworden. Vooral ouderen missen dat vertrouwde van 'vroeger' soms. Er zijn in dit gezondheidscentrum meer mensen komen werken. De jongere generatie vindt dit daarentegen heel normaal.

Op vrijdag 6 maart gaat hij persoonlijk afscheid van zijn patiënten. Gevraagd naar zijn mooiste momenten: ,,Ik heb heel veel mooie dingen mee gemaakt. Maar de tijd van de bevallingen was heel prachtig. Niets is mooier om bij de geboorte van nieuw leven aanwezig te zijn. Als huisarts ben je 'gezinsarts' en zowel geboorte als ook overlijden zijn hele intensieve gebeurtenissen in een gezin en als je daar bij betrokken bent, dan doet dat bij mij erg veel."

Vanaf 1 maart is dokter Sanders officieel zijn opvolger. Samen met dokter Knobbe zet zij de praktijk voort. Na deze dag wil Boonekamp veel gaan reizen. Zo gaat hij zelf een binnenlandse bootreis maken met zijn partner naar Berlijn en met zijn dochter gaat hij naar Cuba. In de zomer wordt zijn vijfde kleinkind geboren. Het moet hem wel van zijn hart dat hij moeite heeft om afscheid te nemen.

Afbeelding
Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie