Vanaf zaterdag te zien in Kunsthal KAdE: 'Vignette' van Kerry James Marshall, 2003, Defares Collection
Vanaf zaterdag te zien in Kunsthal KAdE: 'Vignette' van Kerry James Marshall, 2003, Defares Collection Kerry James Marshall. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York

Schijnwerper op Afrikaans-Amerikaanse kunst en cultuur

8 februari 2020 om 14:34 Kunst

AMERSFOORT (ANP) Museum KAdE in Amersfoort toont sinds zaterdag een expositie over een eeuw Afrikaans-Amerikaanse kunst en cultuur. Vooral de rol van storytelling wordt belicht, het gebruiken van verhalen. Zo'n 140 bruiklenen van circa vijftig kunstenaars maken deel uit van het evenement.

Volgens het museum heeft de slavernij de orale traditie van storytelling "versterkt in plaats van vernietigd". "Tot slaaf gemaakten werd bewust educatie onthouden, omdat het hen mondig en opstandig zou maken. Dat verbod stimuleerde het vertellen van verhalen en het daarmee behouden van de Afrikaanse geschiedenis."

Tell Me Your Story begint bij de zogenoemde Harlem Renaissance. Afrikaans-Amerikaanse schrijvers, muzikanten en theatermakers maakten in de jaren twintig furore in de New Yorkse wijk Harlem, wat in de beeldende kunst zijn weerslag vond.

De expo duurt tot medio mei. Lees hier meer over de expositie.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie