In de gymzaal van Guido Vmbo maken leerlingen kennis met spiort
In de gymzaal van Guido Vmbo maken leerlingen kennis met spiort Bert Mollema

Open dag voor groep 8: kiezen waar je je thuis voelt

7 februari 2020 om 18:21 Onderwijs Deel je nieuws

Deze maand openen traditiegetrouw de voortgezet onderwijsscholen hun deuren voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Leerlingen uit groep 8 maken namelijk over enkele maanden een keuze voor het voortgezet onderwijs. “Wij kunnen niet vroeg genoeg beginnen”, reageert één ouder die met haar dochter uit groep 6 zich nu al oriënteert op wat er op de markt is. Guido VMBO uit Amersfoort opende haar deuren deze week en stelde een gastreporter aan.

Yorian uit groep 8 is actief op zoek en is al bij twee middelbare scholen langs geweest. Hij let het meeste op sfeer. “Ik wil naar een fijne school. Mijn vrienden gaan naar deze school, maar ik ben er nog niet uit. Dat maakt me ook niet uit.” Zijn ouders letten vooral op diversiteit. “Het is best moeilijk om te kiezen.”, geeft zijn vader aan. “We letten vooral op hoe docenten met leerlingen om gaan. En we willen weten hoe de persoonlijke begeleiding eruit ziet.”. Vaders oog valt op een 3d-printer: “dat is leuk, maar doen ze dat ook op school of staat die hier alleen voor de open dag?”, vraagt hij kritisch. De docent in kwestie antwoord dat hij die vraag maar het beste aan de helpende leerlingen kan stellen om een goed beeld te krijgen. “Ik heb ook gehoord dat er een lerarentekort is.” begint moeder. “En ik heb gehoord dat deze school daar ook last van heeft. Klopt dat?” Een docent legt rustig uit dat het beeld ten dele klopt en dat de realiteit gelukkig alweer wat anders is. 

Annebel zit in groep 8. Ze heeft vorig jaar verschillende scholen bezocht en dit is haar tweede scholenbezoek van dit schooljaar. “Wij letten er vooral op hoe we aangesproken worden, we ervaren dat dat laagdrempelig is. Ook leuk dat leerlingen je rondleiden als gids. Aan hen kun je veel vragen. Wat ons helpt is dat we aan het begin van het bezoek een plattegrond krijgen en dat alles zo overzichtelijk is.”, vertelt haar moeder. Annebel is er zelf al uit, maar vond het toch belangrijk om ook op deze school te kijken. “Ik vind het fijn om te kunnen vergelijken”, zegt ze. Haar moeder twijfelt nog. “Identiteit speelt wel een belangrijke rol. Een christelijke school als deze hebben we niet in onze woonplaats.” Op de vraag wat er verder meeweegt in de keuze, zegt moeder: “Het is vooral belangrijk dat we ons thuis voelen. Dat is een gevoel, maar hoe je dat dan uitlegt, weet ik niet zo goed. Ik kijk vooral naar wat er bij mijn kind past.” 
Jan Bert uit klas 2 legt bij het vak techniek aan zijn bezoekers uit hoe Makeblock werkt. “Met Makeblock kun je zelf auto’s bouwen en zo programmeren dat ze de route rijden die jij instelt. Hiermee leer je programmeren. Dit leer ik bij techniek en ik vind het leuk om te doen. Misschien dat ik later iets in de ICT wil gaan doen.” Op de vraag van een ouder hoe hij het op het voortgezet onderwijs vindt, reageert hij positief: “ik leer veel dingen en word hier op school goed ondersteund. Je kunt je huiswerk op school maken en de klassen zijn niet al te groot. Op de basisschool had ik een grote klas van dertig leerlingen, dat vond ik te druk. Ook leer je zelfstandig te worden, want ik merk nu in klas 2 dat ik al meer word losgelaten dan vorig jaar in de brugklas.”
Ralph uit klas 3 en een schoolgenoot die anoniem wil blijven, vullen aan: “via de basisschool ben ik ooit hier terechtgekomen. Ik zit hier nu een paar jaar op school en vind deze school oubollig maar gezellig. Je hebt een vloerbedekking, dat werkt niet echt. Maar de lokalen en klassen zitten allemaal in één ruimte, waardoor je echt connectie krijgt. Ik heb ook op een andere school gezeten maar vind de mensen hier wel wat vrijer en vriendelijker”.
In de gymzaal treffen we een ingerichte kartbaan aan. “We spelen hier Mariokart in een competitie. Als je meedoet kun je een waardebon winnen.”. Eén ouder waagt de stap en racet in een omgebouwd klimrek op wielen het parcours over. “Dit is niet per se representatief voor hoe het in de lessen sport eraan toe gaat, maar plezier maken is ook een belangrijk onderdeel van samen school zijn“, aldus de sportdocent. “Nu maar hopen dat veel van deze bezoekers zich bij ons thuis voelen en voor deze school gaan kiezen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie