Afbeelding
Leger des Heils Ede

Geen 'verdubbeling van overlast' door daklozen in Amersfoort

8 februari 2020 om 07:15 Wonen

AMERSFOORT Er wordt bij de politie steeds meer geklaagd over daklozen. In vijf jaar tijd verdubbelde landelijk het aantal meldingen, zo blijkt uit politiecijfers die LocalFocus heeft geanalyseerd. Vorig jaar ging het in totaal om ruim 22 duizend gevallen: zo'n 61 per dag. In twee op de drie gemeenten steeg het aantal overlastmeldingen tussen 2015 en 2019, maar dus niet in Amersfoort. Na een 'overlastpiek' in 2017, is het aantal meldingen vergelijkbaar met dat in 2015.

In Amersfoort (157.000 inwoners) wordt vergeleken met omliggende (kleinere!) gemeenten wel een stuk meer geklaagd (gemiddeld 12,2 klachten per 10.000 inwoners), maar een stuk minder dan in gemeenten van vergelijkbare grootte als Enschede (159.000 inwoners; 15,1 klachten per 10.000 inwoners), Den Bosch (154.000 inwoners; 25,9 klachten) en Arnhem (160.000 inwoners; 26,1). 

(Artikel gaat verder onder de interactieve afbeelding.)

 

Volgens de politie gaat het hier over '(kwetsbare) mensen zonder vaste woon-en verblijfplaats die slapen/verblijven op plekken waar dat opvalt of waar dat overlast veroorzaakt.' Vaak zou er sprake zijn van meerdere problemen. 'Bijvoorbeeld een verslaafde zonder eigen huis die zo nu en dan betrapt wordt op een kleine winkeldiefstal en zich dan luidruchtig verzet tegen zijn aanhouding', aldus politiewoordvoerder Mireille Beentjes.

STIJGING Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal daklozen al bijna tien jaar op rij stijgt. Tussen 2009 en 2018 – het meest recente jaar waarover gegevens beschikbaar zijn – verdubbelde het aantal thuislozen tot ruim 39 duizend. In de vier grote steden was de toename zelfs nog groter (+125 procent). Dat geeft problemen met de opvang. Zo zijn er in Amsterdam 'meer daklozen dan voorzieningen', schreef Het Parool onlangs. 

De toename van overlast door daklozen en personen met verward gedrag zou druk leggen op de politiecapaciteit, omdat zij hier vaak als eerste bij worden geroepen 'Dat is eigenlijk het werk voor anderen,' verklaarde korpschef Akerboom onlangs in een bericht over de jaarcijfers van de politie. 

,,Nu de politie op dit gebied intensiever samenwerkt met de ggz en de gemeenten is helder geworden dat dit niet alleen een probleem is van de geestelijke gezondheidszorg", licht politiewoordvoerder Beentje toe. ,,Het Rijk zou de gemeenten voldoende financiële armslag moeten geven om deze mensen te ondersteunen, met bijvoorbeeld woonbegeleiding, schuldhulpverlening, budgetbeheer en dagbesteding." Ook pleit de politie voor 'een ander bekostigingssysteem van de zorg, zodat de zorg minder gefragmenteerd is en het aantrekkelijker wordt om personen met meerdere, complexe problemen te helpen.'

 

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie