Afbeelding
Ted Walker

Gemeente Amersfoort trekt conclusies: geen vlekkeloze jaarwisseling

5 februari 2020 om 22:45 Maatschappelijk

AMERSFOORT Door de gemeente is er flink ingezet op de wijk De Koppel en toch waren daar ongeregeldheden. Dat is de conclusie na een evaluatie. Daarnaast blijkt ook het Soesterkwartier een zorgenkindje, was er voor een kleine 40.000 euro schade en stapt Amersfoort af van de vuurwerkdetectiesystemen.

door Jeroen van der Veer

Sinds de grote ongeregeldheden van enkele jaren geleden, ligt de wijk De Koppel rondom de jaarwisseling nog meer onder een vergrootglas. Dat blijkt nog altijd nodig, want ook op 31 december is niet alles vlekkeloos verlopen. Dat staat te lezen in een raadsinformatiebrief, die door burgemeester Lucas Bolsius is opgesteld. 

MERIDIAAN Aan het begin van de avond zijn vooral ter hoogte van de winkelstrip meerdere vernielingen geweest en is vuurwerk naar voorbijgangers geschoten. Later op de avond werd het rustiger en is de nacht zonder grote incidenten verlopen. Voor volgend jaar hoopt de gemeente een groot evenement in de wijk te organiseren, waardoor incidenten helemaal uitblijven.

SOESTERKWARTIER In de wijk Soesterkwartier zijn de meeste vernielingen aangericht. In aanloop naar de jaarwisseling zijn meerdere mensen bestookt met vuurwerk en heeft het vuurwerkdetectiesystemen geconstateerd dat vooral in de Bloemenbuurt veel zwaar vuurwerk is afgestoken. Daarnaast sneuvelden in deze wijk flink wat bushokjes.

NIEUWLAND EN VATHORST Mede door een goed georganiseerd voetbalevenement is het in Nieuwland relatief rustig gebleven. Datzelfde geldt voor Vathorst, waar preventief handhavers van de gemeente en particulieren beveiligers werden ingezet. Toch blijken in deze wijk op twee plekken ruiten te zijn vernield.

RANDENBROEK EN SCHUILENBURG In Randenbroek en Schuilenburg waren tijdens de jaarwisseling ruim 30 mensen op straat actief om de orde te bewaken. Ondanks dat er drie branden waren en meerder auto's zijn vernield, looft het college van Amersfoort in de brief de inzet van buurtvaders. Mede door hun inzet zijn grote incidenten voorkomen. 

JONGERENWERKERS Net als voorgaande jaren hebben jongerenwerkers in aanloop naar Oud en Nieuw 95 voorlichtingslessen gegeven op basisscholen en 25 lessen op middelbare scholen. Ook organiseerden zij evenementen op oudjaarsdag, waarbij de gemeente vooral waardering uitspreekt over het zaalvoetbaltoernooi in Zielhorst en het pannaveldje in winkelcentrum Nieuwland.

SCHADEBEDRAG In totaal had de gemeente een schadepost van 39.900 euro. Dat is 3900 euro meer dan vorig jaar. In het bedrag zijn ook de kosten opgenomen van preventieve maatregelen zoals het afsluiten van een deel van de vuilnisbakken. De grootste totale kostenposten waren ook dit jaar het vervangen van vernielde verkeersborden door (duurdere) borden die minder makkelijk te vernielen zijn en het vervangen van opgeblazen prullenbakken. Daarnaast is een stroomvoedingskast vernield en was er schade aan een lichtmast.

AANTAL BEKEURINGEN In de week van de jaarwisselingen heeft de politie extra handhavers ingezet. Dit heeft geleid tot vijf bekeuringen en Halt-verwijzingen en een aantal waarschuwingen en gesprekken met ouders.

VUURWERKDETECTIESYSTEEM De gemeente is na vijf jaar tot de conclusie gekomen dat de vuurwerkdetectiesysteem onvoldoende preventieve werking heeft gehad. Mede daarom heeft het college besloten –ook gezien de kosten- vanaf de komende jaarwisseling geen gebruik meer te maken van de systemen.

VUURWERKVRIJE ZONE EN VREUGDEVUUR Er was afgelopen jaar slechts één aangevraagde vuurwerkvrije zone. Dit heeft er in Kattenbroek toe geleid dat er in die zone een rustige jaarwisseling was. Het college gaat bekijken in welke vorm ze dit kunnen voortzetten en blijft zoeken naar mogelijkheden om vuurwerkoverlast nadrukkelijk samen met de stad te bestrijden.
Voor het eerst sinds jaren was er geen ontheffing voor vreugdevuren aangevraagd. In Hoogland is tijdens de jaarwisseling wel een spontaan vuur ontstaan, maar de brandweer en handhavers concludeerden dat het hier om een gecontroleerd vuur ging. Doordat er voldoende toezicht was, werd op dat moment de vreugdevuur gedoogd.

KOMENDE JAARWISSELING In de komende periode voert het college een gesprek met de raad en andere gemeenten over een veiliger en rustiger jaarwisseling. ,,Daarbij is van belang dat het gesprek in de breedte gevoerd wordt: praten over meer regels rondom het afsteken van vuurwerk door particulieren betekent ook oog hebben voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid, de (on)mogelijkheden van handhaving, en mogelijke 'waterbedeffecten' zoals andere vormen van overlast of een toename van illegaal vuurwerk", staat te lezen in een raadsinformatiebief van burgemeester Lucas Bolsius. ,,Landelijke regels lijken daarbij kansrijker dan lokale regels."

Daarnaast zal bekeken worden of een centraal aftelmoment / vuurwerkshow realistisch is. ,,Dit past in de verkenning van nieuwe tradities en het op een andere manier beleven van de jaarwisseling."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie