Afbeelding
BDU

Stadsring51: 'Meer werkenden vragen schuldhulp'

4 februari 2020 om 14:25 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het aandeel werkenden dat een beroep doet op schuldhulp van Stadsring51 groeit. Ook valt op dat een groter deel van de schuldenaren niet (geheel) zelfstandig woont. Dit blijkt uit cijfers die Stadsring51 deze week publiceerde in haar rapport 'Schuldenmonitor 2018-2019'.

,,Het zijn signalen dat een groep mensen moeilijker rondkomt", stelt Stadsring51-directeur Dick van Maanen. ,,Amersfoort vormt geen uitzondering op de landelijke trend dat de vaste lasten stijgen, terwijl de hogere kosten niet gecompenseerd worden door een hoger inkomen." Hij wijst op cijfers van het Nibud vorig jaar. De budgetvoorlichter stelde toen dat in tien jaar tijd nog niet eerder zo'n groot deel van het budget van huishoudens werd opgeslokt door de vaste lasten. Dit gegeven is nu ook zichtbaar in de cijfers van de Amersfoortse schuldhulpverlener.

WERKENDEN MET SCHULDHULP Van oudsher moet het gros van de cliënten van Stadsring51 rondkomen van een uitkering. Maar hun aandeel daalt: van 57 procent in 2016 naar de helft (50 procent) in 2018. Tegelijkertijd groeit juist het aandeel werkenden dat een beroep doet op de schuldhulp. Zij vormden in 2018 36 procent van het klantenbestand van Stadsring51. In 2016 was dit nog 31 procent.

HUURPRIJZEN Ook woont een groter gedeelte van de schuldenaren niet (geheel) zelfstandig. Deze groep bestond in 2015 nog maar uit 12 procent van de schuldenaren, in 2018 ging het om ruim een kwart (28 procent). Zij wonen bij anderen in, in een instelling of zijn dakloos. In dezelfde periode daalde het aantal mensen dat in een (sociale en vrije sector) huurwoning woonde. Het aandeel schuldenaren met een koopwoning blijft gelijk (6 procent). Van Maanen: ,,De krapte op de woningmarkt zal hierin uiteraard een rol spelen. Maar we zien het ook als een signaal dat huurprijzen moeilijker op te brengen zijn, zeker voor huishoudens met financiële problemen."

Alleenstaanden doen vaker dan (echt)paren een beroep op schuldhulp. Hoewel maar 45 procent van de Amersfoortse bevolking alleenstaand is, bestaat de clientèle van Stadsring51 in 2018 voor 68 procent uit alleenstaanden.

NIET EIGEN SCHULD Een groeiende groep cliënten heeft schulden door meer geld uit te geven dan het budget toelaat. Directeur Van Maanen van Stadsring51 benadrukt dat dit doorgaans geen kwestie is van 'eigen schuld, dikke bult'. ,,Landelijk onderzoek laat zien dat rondkomen ook voor modale inkomens elke maand een puzzel kan zijn. Het lukt dan niet altijd om geld opzij te leggen voor een buffer. Dit maakt huishoudens financieel kwetsbaar."

,,Ik ben er trots op dat we steeds meer mensen naar een financieel gezonde toekomst bewegen", stelt Dick van Maanen. "Toch ben ik nog niet tevreden. Uit de landelijke cijfers weten we dat mensen soms wel vier jaar wachten voordat zij om hulp vragen. De grootste uitdaging, zowel voor ons als onze partners, is om meer mensen te bereiken, en hen eerder te bereiken. Daar zetten wij ook in 2020 vol op in."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie