Afbeelding
Waterschap Vallei en Eem

Afval als grondstof: Amersfoortse ondernemers werken aan circulaire economie

30 januari 2020 om 19:36 Economie

AMERSFOORT ,,Afval is geen rommel, maar grondstof", zegt wethouder Fatma Koser Kaya. Daarom wordt van 3 tot en met 7 februari de landelijke Week van de Circulaire Economie gehouden. Ook Amersfoortse ondernemers en organisaties doen mee. Tijdens deze week krijgen voorbeelden van circulair gebruik van grondstoffen een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Koser Kaya: ,,Steeds meer bedrijven in Amersfoort zien in dat materialen en producten hergebruikt kunnen worden. Dat is ook nodig want Amersfoort wil in 2030 CO2-neutraal en afvalvrij zijn. Bij die ambitie hebben we de ondernemers nodig. Gelukkig kiezen steeds meer bedrijven ervoor om circulair te werken. Bij aanbestedingen van de gemeente is circulair ook een steeds belangrijker criterium."

De komende week staat elke dag een Amersfoorts initiatief of bedrijf centraal dat hard werkt aan circulariteit. Zo hanteert architectenbureau AG Nova het ontwerpprincipe waarbij eerst gekeken wordt welke materialen (tussenwanden, deuren, verlichting, sanitair) opnieuw kunnen worden gebruikt. Studenten Bouwkunde van ROC Midden-Nederland werken voor de landelijke prijsvraag Slim Circulair een plan uit hoe een voormalig kantoorpand zo circulair mogelijk kan worden omgevormd tot woningen.

Een ander bedrijf dat tijdens de Week van de Circulaire Economie wordt belicht is de rioolzuiveringsinstallatie Amersfoort, dat fosfaat uit rioolwater haalt voor nieuwe toepassingen. IKEA wil wereldwijd in 2030 volledig circulair zijn alleen nog hernieuwbaar of gerecycled materiaal gebruiken voor hun producten. Het Zweedse meubelbedrijf organiseert op vrijdag 31 januari een inspiratiesessie voor het midden- en kleinbedrijf.

Ondernemers uit de Fabriek aan de Eem sluiten de week af. Zij laten zien hoe zij van gerecycled plastic, hout of leer nieuwe producten maken. Op vrijdag 7 februari geven zij om 14.00 en 16.00 uur een rondleiding in de Fabriek aan de Eem om inwoners en ondernemers te laten zien hoe zij gebruikte materialen een nieuw leven geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie