Tahsin Bülbül (DENK) pleitte met succes tegen roken op stadhuis en in bushokjes.
Tahsin Bülbül (DENK) pleitte met succes tegen roken op stadhuis en in bushokjes. Gemeente Amersfoort

Schonere lucht dankzij meer e-scooters en rookvrije zones

29 januari 2020 om 13:00 Politiek

AMERSFOORT Amersfoort legt een half miljoen terzijde voor een schonere lucht in Amersfoort. De helft daarvan gaat naar maatregelen om het gebruik van elektrische scooters te stimuleren. Ook moet de gemeente onderzoeken of het terrein van het stadhuis en alle bushokjes in de stad rookvrij kunnen worden gemaakt.

Jeroen de Valk

Dit alles werd door de gemeenteraad besloten met een ruime meerderheid. Het bedrag van een half miljoen lijkt gering voor een middelgrote stad, al helemaal omdat het gaat om een incidentele bijdrage voor dit jaar. Vanaf 2021 is er geen budget meer. Gelukkig kan voor andere milieuprojecten - waaronder de 'autoluwe stad' - ook uit andere subsidieregelingen worden geput.

De maatregelen ten bate van de schone scooter zullen pas na een onderzoek worden genomen. In de afgelopen jaren was er al subsidie beschikbaar voor wie van een reguliere scooter op een elektrische scooter wilde overstappen. Daarvan werd echter nauwelijks gebruikgemaakt. De raad nam niettemin een motie aan waarin werd voorgesteld om 40.000 euro, overgebleven van vorig jaar, aan het huidige scooterbudget toe te voegen.

UITGEDRUKTE PEUKEN Hans van Wegen (BPA) merkte op dat deze subsidie dan wel meer publiciteit moet krijgen; misschien dat de burger er dan wél gebruik van gaat maken. Ook wordt onderzocht, of er plekken zijn waar scooters naar de autorijbaan zouden moeten uitwijken.

Het instellen van nieuwe rookvrije zones had eveneens wat voeten in de aarde. Vrijwel alle gemeenteraadsleden willen geen hinder meer ondervinden van rokers in een bushokje. De VVD vindt al die uitgedrukte peuken bij de entree van het stadhuis 'bepaald geen mooi visitekaartje'.

Maar hoe kan dit worden gehandhaafd? Zijn er genoeg boa's en politieagenten, en hebben die niet meer te doen? Zijn de chauffeurs van het ov-bedrijf Syntus bereid rokers in bushokjes aan te spreken?

Wethouder Hans Buijtelaar sprak van sympathieke voorstellen die echter lastig zijn uit te voeren in juridisch opzicht. Volgens hem is het niet-roken rond het stadhuis en in bushokjes 'niet wettelijk afdwingbaar'. Ook hij hamerde op de medewerking van Syntus; daarmee staat of valt een anti-rookbeleid in bushokjes. De voorstellen om dit alles op z'n minst te onderzoeken werden echter aangenomen; die voor een rookvrij stadhuisterrein zelfs unaniem. ,,Het stadhuis moet het goede voorbeeld geven'', zei Tahsin Bülbül (DENK), indiener van de motie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie