Het Boekhuis op de Zonnehof: bibliotheek werd seniorencomplex.
Het Boekhuis op de Zonnehof: bibliotheek werd seniorencomplex. Bouwbedrijf Heilijgers

Wijk rond Zonnehof op de schop

28 januari 2020 om 22:26 Politiek

AMERSFOORT De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met een raadsvoorstel onder het motto 'Rondom de Zonnehof'. Nadat de Zonnehof zelf al grotendeels onder handen is genomen, wordt nu ook naar de directe omgeving gekeken. Denk aan het hoge gebouw dat lang in gebruik was door de SNS-bank en het braakliggende terrein aan de Stadsring dat wel wordt aangeduid als de 'Boeddha-put'. Ooit bevond zich hier restaurant Boeddha.

Jeroen de Valk

Met 'Rondom de Zonnehof' moet een aantal projecten worden gerealiseerd waarin de diverse marktpartijen én de gemeente zich kunnen vinden. Er hangt geen prijskaartje aan het plan, aangezien de gemeente hier zelf niet gaat bouwen.

De gemeente hecht aan samenhang met bijzondere bestaande gebouwen, zoals het Rietveldpaviljoen. De deels leegstaande kantoorruimtes op het plein mogen tot woningen worden omgebouwd maar niet allemaal; een combinatie van wonen én werken wordt essentieel gevonden. Hoogbouw is er aan beperkingen gebonden, aangezien de Onze Lieve Vrouwetoren zichtbaar moet blijven.

ZONNEHOFPARK Er is al het nodige gebeurd. Het plein zelf veranderde van een parkeerplaats in een groen gebied waarin de voetganger voorop staat. Het plan spreekt al van het 'Zonnehofpark'. Het Rietveldpaviljoen is in gebruik als tijdelijk fotomuseum. Het donkere pand van de voormalige bibliotheek werd omgebouwd tot Het Boekhuis, een seniorencomplex in lichte, moderne tinten. Na de verhuizing van de bieb naar het Eemplein onderging het een spectaculaire metamorfose. 

Het Suncourt-gebouw is al door een marktpartij verworven dat het deels tot een appartementencomplex wil ombouwen. De voormalige SNS-locatie wordt  naar verwachting gesloopt; daarna zal de horeca op de begane grond terugkeren.  

BOEDDHA-PUT De Boeddhaput, thans een tijdelijke parkeerplaats, heeft geregeld de gemoederen beziggehouden. Het hotel-restaurant op deze plek werd gesloopt in 2006. Eén van de vele projectontwikkelaars die er hun tanden in zetten, was Kees van Loon. Hij had al een ontwerp laten maken van een woontoren van dertien verdiepingen onder de naam The Spot. Politici vonden het te hoog, wilden echter iets 'gewaagds' maar achtten het daarna weer té gewaagd. Begin vorig jaar trok Van Loon zijn handen er van af.

De gemeente stelt 'kaders' maar wil de voortgang van de (ver)bouwactiviteiten niet vertragen, aangezien er een 'bouwopgave' ligt: er is dringend behoefte aan meer woonruimte. Misschien wordt dit wel benadrukt vanwege het afketsen van The Spot, waar honderden Amersfoorters vast graag hadden willen wonen.

'HERGEBRUIK' Ondanks de unanieme instemming werden er enkele kanttekeningen geplaatst. Enkele partijen vroegen om extra aandacht voor de entree aan de kant van het station; die mag wel wat gastvrijer. Hans van Wegen (BPA) deed wat schamper over frases als 'duurzaamheid' en 'hergebruik van materialen bij nieuwbouw'.

Van Wegen had die frases jaren geleden ook gelezen in verband met de sloop van de twee grote ziekenhuizen in Amersfoort. ,,Die woorden zijn gewoon overgenomen van een eerder raadsvoorstel. Daar is toen niets van terechtgekomen.'' De BPA-voorman verwees waarschijnlijk naar een onderzoek van het digitale platform De Stadsbron. Daaruit bleek dat - ondanks allerlei beloftes - van een duurzame sloop van de ziekenhuizen geen sprake is geweest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie