Coen Staal wil met MIA stappen zetten en denkt na over een nieuw te bouwen sporthal. ,,Aan negatief denken heeft niemand iets.
Coen Staal wil met MIA stappen zetten en denkt na over een nieuw te bouwen sporthal. ,,Aan negatief denken heeft niemand iets." Foto Rinus van Denderen

MIA droomt groot en bouwt verder

31 januari 2020 om 07:35 Korfbal

AMERSFOORT Wie groot wil zijn moet groot denken, en dat is wat ze bij korfbalvereniging MIA doen. De jeugdopleiding wordt professioneler aangepakt, het eerste team 'moet' binnen vijf jaar in de overgangsklasse acteren én het zou fantastisch zijn als de nieuwe sporthal in Schothorst wordt gebouwd. ,,Dat zou de kers op de taart zijn."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Met een glimlach van oor tot oor neemt Coen Staal plaats in de kantine van sportcentrum Bokkeduinen. Hij is bezig aan zijn derde jaar als voorzitter bij MIA. De Amersfoorter heeft het geluk dat hij vrijwel alleen over mooie dingen hoeft na te denken. Met de vereniging gaat het goed en de blik is op de toekomst gericht. Als het aan de 65-jarige voorzitter ligt, wordt de toekomst nog rooskleuriger dan de huidige situatie. ,,Het zou zo mooi zijn als die nieuwe sportaccommodatie er komt."

Al meerdere jaren wordt er nagedacht over een nieuw te bouwen sporthal, waar MIA dicht bij het clubhuis binnen kan sporten. Sinds veertien jaar moeten ze voor het zaalseizoen uitwijken naar Bokkeduinen. Dat is volgens voorzitter Staal momenteel de beste oplossing. Toch denken ze, samen met buurman Altis, na over een mooi alternatief.

Ondergrondse sporthal moet kers op de taart wordenSPORTHAL ,,Een sporthal aan de Schothorsterlaan; is het ideaalbeeld voor ons. Toen wij dit voor het eerst kenbaar maakten, voelden we weerstand", aldus de voorzitter. ,,Wij zitten met ons complex in een schitterend gebied en ja, ook wij zijn van mening dat dit groen moet blijven. Daarom hebben wij gedacht in oplossingen. Op een braakliggend stuk willen we een sporthal realiseren, grotendeels onder de grond. Tja, dat klinkt wat bijzonder, maar het is vrij logisch. Toen wij schetsen toonden, zag je bij de mensen iets gebeuren. Ook zij gingen erin geloven." Met zij bedoelt Staal de omwonenden en mensen van de gemeente. Zij moeten uiteindelijk groen licht geven en meehelpen om tot realisatie over te kunnen gaan. ,,Daarover zijn nu gesprekken. Wij zouden dit nooit doen als er geen kans van slagen was... We geloven hier echt in."

ONTWIKKELING Het moet een eye-catcher worden, waarbij Altis en MIA de handen ineen slaan. ,,Bij Altis kunnen de toptalenten bij koud weer binnen trainen en hoeven ze niet steeds uit te wijken. Daarnaast zie je dat veel korfbalverenigingen met een eigen hal doorgroeien. Het heeft een positieve werking en wij hebben de uitgesproken ambitie om de meest aansprekende club van de regio te worden. In februari hoop ik wat meer over de plannen te kunnen vertellen."

Het sportcomplex aan de Schothorsterlaan zal bij de eventuele komst van de nieuwe hal blijven bestaan. De accommodatie heeft meerdere functies; zo is er een BSO gevestigd, worden er naast de bestaande tennisbanen ook padelbanen aangelegd, en kan er beachvolleybal worden gespeeld. ,,Wij denken in mogelijkheden", zegt Staal trots. ,,Waarom zou je overdag de kantine sluiten, als een BSO er gebruik van kan maken?" Door diverse samenwerkingen is MIA financieel gezond en kunnen ze stappen zetten. Zo heeft de club sinds drie jaar een betaalde functie hoofd jeugdopleidingen om op die manier te bouwen aan een mooie toekomst.

Binnen drie tot vijf jaar in de Overgangsklasse acteren is ons doel en ik ben er van overtuigd dat dit gaat lukken,,Je kan wel allemaal spelers voor het eerste team halen, maar wij geloven in doorstroming. De jeugd moet de allerbeste trainers krijgen, want daar heb je later profijt van", aldus de voorzitter van de vereniging met ruim vierhonderd leden. ,,Daarnaast hebben wij zo'n 75 mensen in ons technisch hart zitten met op elk van de 22 jeugdteams twee trainers en elke lichting heeft een aparte trainingscoördinator en een lid in de technische commissie. We willen geleidelijk aan met ons eerste team een vaste waarde worden in de Overgangsklasse en dat kan volgens onze visie alleen als je zorgt dat je talenten (door)ontwikkelt."

TRAINER Momenteel speelt het eerste van MIA in de eerste klasse, daar staan ze ergens onderin. Niet de positie waar Staal op hoopt, maar in paniek raken? Nooit. Het glas is altijd halfvol en Staal wordt niet voor niets soms gekscherend onverbeterlijke optimist genoemd. ,,Aan negatief denken heeft niemand iets. Binnen drie tot vijf jaar in de Overgangsklasse acteren is ons doel en ik ben er van overtuigd dat dit gaat lukken." Dat zal moeten gebeuren met Ale Meijer. Hij wordt na dit seizoen hoofdtrainer. ,,Hij was een goede korfbal league-speler en wij geloven erin dat hij ook een goede trainer kan worden. In onze jeugdopleiding heeft Ale mooie dingen laten zien en het is nu aan hem deze kans samen met onze zeer jonge, veelbelovende selectie te benutten."

Zelf is Staal soms tien uur per week met de club bezig, maar dat vindt hij onbelangrijk. De vrijwilligers, daar draait het om. ,,Wij hebben er zo'n 140 en ze verdienen vaker een schouderklopje. Dat heeft onze aandacht." Dit is het enige verbeterpunt wat betreft Staal. Hij is dan ook een tevreden voorzitter. ,,Zeker, en dat hoop ik nog een tijd te zijn. Hopelijk met een schitterende sporthal, maar dat zal de toekomst uitwijzen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie