Afbeelding
Veilig werken

Cursus moet veilig werken op bouwplaats vergroten

24 januari 2020 om 15:43 Partnercontent

Een misstap, een verkeerde beweging of even een helm niet op. Het kan in alle gevallen leiden tot ernstige ongelukken. De top 5 van ernstige ongevallen op de werkvloer laat zien dat in de bouw veiligheidsmaatregelen echt nodig zijn. Daar zijn speciale trainingen voor. VCA trainingen. 

Je moet er niet aan denken en toch gebeurt het: ongevallen op de werkvloer. Op nummer 1 in de top 5 van ernstige ongevallen staat 'vallen van een grote hoogte'. Op een bouwplaats kan dat zomaar gebeuren. Daar wordt immers gewerkt vanaf ladders en steigers. In 29 procent van alle ongelukken gaat het om zo'n val. 

Op 2 staat het 'contact met bewegende delen van een machine' waardoor iemand gewond raakt. (22 procent) en op 3 staat 'vallende objecten' (13 procent). Juist hierom zijn veiligheidsmaatregelen enorm belangrijk om dit te allen tijde te voorkomen. Het is een van de redenen dat het volgen van een VCA cursus voor werknemers in de bouw van groot belang is. 

E-learning is ook mogelijkheid voor halen VCA examen
Er is een VCA basis cursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp'ers. VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers. 

Ook in de laatstgenoemde categorie staan werknemers bloot aan gevaren zoals aangereden worden door een voertuig. Dit staat dan ook op 4 in de top 5 van ernstige ongevallen op de werkvloer (4,4 procent). 

VCA cursussen zijn zowel op locatie, zoals VCA Amersfoort als binnen een bedrijf te volgen. En naast de dagcursus is er ook een online cursus te volgen, de zogenoemde E-learning variant met uiteindelijk een centraal examen.

Wie langs de snelweg werkt moet goed zichtbaar zijn
Het gaat erom een minimaal aantal punten te halen om te kunnen slagen. Er bestaat de mogelijkheid een voorleesexamen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Ook kan een examen in een andere taal worden gedaan. 

Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp'er, zodat een mogelijke opdrachtgever weet dat iemand het veiligheid diploma daadwerkelijk op zak heeft. 

Denk ook aan zichtbaarheid langs de weg
Dan rest nog nummer 5 te noemen. Dat is 'beknelling tussen een machine en een ander object'. Dat kan zich in veel vakgebieden voordoen. Denk aan de bouwplaats, maar ook fabriekshallen en -terreinen waar met grote machines wordt gewerkt. In dit geval is fysieke afscherming noodzakelijk. Werkgevers en werknemers moeten die maatregelen in acht nemen en zich bewust zijn van de eventuele gevaren. Ook zichtbaarheid, in het geval van de kans op aangereden worden voor wie langs de snelweg werkt of bijvoorbeeld bij de groenvoorziening, is belangrijk. 

(cijfers 2018)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie