Christian van den Brink (l) en Pim Spijker, bestuurder van SSOA.
Christian van den Brink (l) en Pim Spijker, bestuurder van SSOA. Meerkring

Amersfoortse onderwijsinstellingen gaan fuseren

24 januari 2020 om 11:16 Onderwijs

AMERSFOORT De Amersfoortse onderwijsinstellingen Stichting Meerkring en Stichting Speciaal Onderwijs Amersfoort (SSOA) gaan fuseren, zo is donderdagmiddag bekend gemaakt. Na de fusie heeft de overkoepelende organisatie 23 basisscholen in Amersfoort onder zich. 

Dat vertelt Meerkring bestuurder Christian van den Brink. Tot nu toe heeft zijn onderwijsinstelling 21 scholen in de stad. SSOA heeft twee scholen in de gemeente. Hij legt uit dat het om een bestuurlijke fusie gaat. ,,Zo komt er één bestuur boven de nieuwe organisatie te staan. Dat is uiteindelijk kostenbesparend én daarmee versterkt de grotere organisatie haar concurrentiepositie binnen de gemeente Amersfoort.” Van de 23 scholen zijn er acht gericht op speciaal basisonderwijs. Daaronder vallen ook de school voor hoogbegaafde kinderen en de school voor asielkinderen.  

BEZEGELEN Als alles volgens de planning verloopt, is de fusie in mei volledig rond. ,,We hopen het samengaan dan met een handtekening te bezegelen bij de notaris.” In december hebben de Raden van Toezicht van de organisaties al toestemming gegeven voor de fusie. Dat het uiteindelijke verbinden nog even duurt heeft onder meer te maken met lopende contracten met externe bedrijven en goedkeuring van de Rijksoverheid. Daar maakt Van den Brink zich overigens geen zorgen over. ,,Dat is meer een formaliteit.”

ONTSLAG De organisatie gaat vooral in efficiëntie vooruit. ,,We hebben straks maar één administratie, één jaarrekening en één schoonmaakbedrijf. Dat scheelt enorm in de kosten.” Ontslagen zijn niet aan de orde benadrukt hij, tenzij er plots een sterke daling in het leerlingenaantal is. ,,Dat is, als wij kijken naar de lange termijn, niet iets waar wij op rekenen.”

,,De kwaliteit van het onderwijs gaat niet achteruit en daar wordt ook niet op gekort”, gaat hij verder. Daarnaast betekent de fusie ook niet dat leerlingen die zich met extra hulp goed redden in het normale onderwijs, vanwege kostenbesparende maatregelen gemakkelijker naar het speciaal onderwijs worden doorgeschoven. Van den Brink: ,,Wij zorgen ervoor dat elk kind bij ons een passende plek heeft. Er gaan alleen kinderen naar het speciaal basisonderwijs, die daar echt thuishoren.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie