Voorzitter Lia Stok (rechts) van Speel-o-theek Eemland luidt de noodklok.
Voorzitter Lia Stok (rechts) van Speel-o-theek Eemland luidt de noodklok. Jeroen van der Veer

Voortbestaan Speel-o-theek in gevaar

24 januari 2020 om 07:15 Overig

AMERSFOORT Bij Stichting Speel-o-theek Eemland zitten ze met de handen in het haar. De subsidiestroom lijkt op te drogen, dit zou betekenen dat ze noodgedwongen hun pand moeten verlaten. Aan sluiting wil het bestuur nog niet denken.

Jeroen van der Veer

Al enkele jaren zit Speel-o-theek gevestigd aan de Flevostraat. ,,Naast het gewone speelgoed hebben we ook aangepast en educatief speelgoed voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking", aldus voorzitter Lia Stok. ,,Het zou doodzonde zijn als we hiermee moeten stoppen, want we maken veel kinderen erg gelukkig."

DUURZAAMHEID Het besluit van de gemeente om de geldkraan dicht te draaien, kwam hard aan. ,,Gelukkig hebben we van fonds HandicapNL een mooi bedrag gekregen, maar daarmee zijn we er nog niet." Volgens Stok is het van groot belang dat er een Speel-o-theek in Amersfoort is. Zie de organisatie als een soort bibliotheek, maar dan wordt speelgoed uitgeleend in plaats van boeken. ,,We doen hierdoor ook aan een stukje duurzaamheid en ouders die het niet breed hebben, kunnen hun kinderen toch speelgoed aanbieden. Voor nog geen vijftig euro per jaar kunnen leden vier stuks speelgoed voor drie weken lenen.

OPLOSSING GEZOCHT Om dit concept een vervolg te kunnen geven, is het bestuur hard op zoek naar oplossingen. ,,In de omgeving zijn diverse speel-o-theken al weggevallen zoals in Hoogland en Leusden, dat willen we hier voorkomen. Meer dan tweehonderd 'leners' maken gebruik van onze dienst. Al ons speelgoed is in de loop der jaren aangeschaft door onszelf. We bestaan sinds 1977, hebben meer dan duizend stukken speelgoed en beschikken over zo'n twintig vrijwilligers."

De Speel-o-theek is iedere woensdag tussen 10.00 en 12.30 uur geopend en op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur. Op zaterdag kan men er van 11.00 tot 13.00 uur terecht. ,,Ik zou iedereen willen uitnodigen om te kijken wat voor mooie dingen wij doen", sluit Stok af.

Daarnaast denkt de Speel-o-theek ook een stapje verder. Zo hopen de bestuursleden dat er een websitebouwer opstaat en een soort webshop wil realiseren. ,,Wij willen met alle liefde de stukken speelgoed rondrijden. We gunnen de kinderen namelijk echt plezier en we beseffen dat dit nodig is.

Voor de leners heeft de Speel-o-theek ook een ontmoetingsfunctie. Aan de grote tafel kan men onder het genot van een kopje koffie of thee ervaringen uitwisselen met elkaar. Het zou doodzonde zijn als wij ophouden te bestaan, dus wij gaan er alles aan doen dit te voorkomen. Hopelijk steunt de stad ons ook..."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie