Afbeelding
©Archief Eemland

Tentoonstelling geeft inkijk in het leven van alledag in oorlogstijd

23 januari 2020 om 07:23 Historie

AMERSFOORT In het Eemhuis opende zondag de tentoonstelling 'Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet'. Gastconservator Richard Hoving selecteerde voor deze tentoonstelling historische documenten waaronder dagboekfragmenten, foto's en oral history interviews. De opening werd druk bezocht, mede door het unieke kleurenfilmpje van Amersfoort in oorlogstijd dat onlangs per toeval werd ontdekt. Het amateurfilmpje werd aangetroffen op een zolderkamer in Alphen aan den Rijn. De beelden zijn grotendeels gefilmd vanaf het dak van het gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan.

Gastconservator Richard Hoving selecteerde voor deze tentoonstelling historische documenten waaronder dagboekfragmenten, foto's en oral history interviews. Hoving maakte tijdens de opening van de expositie bekend samen met journalist Wichard Maasen van AD Amersfoortse Courant te werken aan een nieuw overzichtswerk van de bezettingsjaren in Amersfoort. ,,Het is tijd voor een nieuw boek dat ook een nieuwe generatie aanspreekt. Een publieksvriendelijk werk met ruim aandacht voor persoonlijke getuigenissen.''

Richard Hoving (1971) publiceerde verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort. Zoals de biografie van Josef Kotalla, De Beul van Amersfoort en Het 'foute' kamp. De geschiedenis van het Amersfoortse interneringskamp Laan 1914 (1945-1946). Momenteel werkt hij voor AD Utrechts Nieuwsblad.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie