Afbeelding
Op reis

Gaat u lang op reis? Een alarmsysteemexpert helpt u!

21 januari 2020 om 11:12 Partnercontent

Ga je voor een lange periode op vakantie? Of moet je voor het werk een flinke periode van huis gaan? Je wilt uiteraard de woning veilig achterlaten, en op de nieuwsgierige overbuurvrouw kun je niet echt vertrouwen... Dan wordt het tijd voor een alarm, en je wilt natuurlijk het beste alarmsysteem in huis halen. Er zijn enorm veel mogelijkheden, en voor iedere situatie is er een andere configuratie die het meest veilige resultaat oplevert. Dan kun je bij een alarmsysteemexpert of domotica specialist terecht. Wat deze persoon voor je kan betekenen, en hoe alarmsystemen functioneren zul je op deze pagina ontdekken.

Wat is een alarmsysteemexpert?
Dit is een persoon die op de hoogte is van de laatste mogelijkheden op het gebied van persoonlijke en/of professionele beveiliging. Naast traditionele methoden vallen hier ook de moderne oplossingen onder, waaronder draadloze apparatuur via een IP verbinding, opslag in de cloud en notificatie via mobiele apparaten.

Wat doet een alarmsysteemexpert?
Deze specialist is op de hoogte van de verschillende hardware en software voor alarmsystemen. Er wordt niet alleen gekeken naar de technische mogelijkheden, maar vooral naar de persoonlijke situatie. Denk aan vragen als:

  • Waar bevindt zich de woning of het zakelijk pand?
  • Hoe veilig is de omgeving?
  • Wat zijn de toegangswegen tot het gebouw?
  • Welke gevaren zijn er buiten?
  • Welke gevaren zijn er binnen?
  • Wat is het beschikbare budget?
  • Zijn er persoonlijke wensen en eisen?

Automatisering bij afwezigheid
Preventie is altijd beter dan problemen. Naast een goed functionerend alarmsysteem is het slim om na te denken over preventieve maatregelen. Bij lange afwezigheid is het van belang om de woning bewoond te laten lijken. Denk aan lampen die reageren op het zonlicht, en gordijnen die automatisch openen en sluiten. Dit soort handelingen schrikken inbrekers direct af.

Wat je moet weten over alarmsystemen
Iedereen wil natuurlijk het beste alarmsysteem in huis, zo ben je optimaal beveiligd tegen gevaren van zowel buiten als binnen de woning. In praktijk is er niet zoiets als het 'beste' alarm, omdat iedere situatie anders is. Laten we daarom eerst de losse elementen even apart bekijken: 

  • Het centrale alarmsysteem: Dit is het brein van het systeem. Zie het als een lichaam waar het centrale brein prikkels binnenkrijgt van receptoren die in de vingers zitten, in de tenen, overal door het lichaam. Sensoren die beweging detecteren, of het openen van ramen en deuren zullen deze 'prikkels' doorsturen naar het centrale alarmsysteem. Van daaruit wordt bepaald wat de vervolgactie is, denk aan hard geluid, fel licht of een notificatie sturen naar jouw smartphone.
  • Detectie buiten: Buiten wordt een alarm voornamelijk gebruikt om inbrekers op tijd een halt toe te roepen, ook voor ongewenste dieren in de tuin kan detectie buiten veel voordeel opleveren. Voor detectie in de avond is er geen fel licht nodig, dat kan via infrarood. Voor video opnames wel, en het activeren van fel licht zal inbrekers zeker afschrikken.
  • Detectie binnen: Bij detectie buiten is de kans dat ongewenste personen de woning binnendringen al een stuk kleiner. Toch kunnen er binnen ook gevaarlijke situaties ontstaan wanneer je niet aanwezig bent. Ook daar zijn verschillende methoden van detectie voor.
  • Rookmelders: Dit is een onderdeel van een alarmsysteem dat vaak over het hoofd wordt gezien, toch mogen rookmelders zeker niet ontbreken als je op zoek bent naar het beste alarmsysteem in huis. Brand kan gevaarlijker zijn dan een inbreker, en met zeer ingrijpende gevolgen.
  • Slimme verlichting: Als beveiliging zijn slimme lampen met een tijdschakelaar of lichtsensor al heel geschikt, maar wat dacht je van lampen die rood kleuren wanneer het alarm geactiveerd wordt? Of lampen die de vluchtroute in huis duidelijk laten zien in het holst van de nacht, zo kan iedereen op tijd de woning verlaten bij onraad.
  • Andere smart home apparaten: Bij een huisautomatiseringssysteem zijn er enorm veel mogelijkheden die indien gewenst ook gekoppeld kunnen worden aan het alarmsysteem. Denk bijvoorbeeld aan automatische rolgordijnen, heel handig maar hoe maak je hier de woning veiliger mee? Nou, wanneer het alarm afgaat kun je de gordijnen automatisch laten openen voor meer zicht en eventueel een vluchtroute naar buiten bij gevaar in de woning. Slim wonen is dus ook veilig wonen!
  • Software: Alle slimme apparatuur voor beveiliging wordt bestuurd met complexe software. Gelukkig is het gebruik van deze apps helemaal niet ingewikkeld omdat ze heel veel zaken automatisch voor je regelen. De alarmsysteemexpert zal je hierbij uiteraard van dienst zijn.

Monitoring op locatie
Als je van huis bent wil je toch een oogje in het zeil houden. Dat is mogelijk met apps die je van over de hele wereld de beelden van de beveiligingscamera laten bekijken. En met notificaties die je zult ontvangen wanneer een sensor onraad detecteert. Je kunt ook automatisch een signaal naar familieleden laten sturen, een beveiligingsdienst of naar de overbuurvrouw die een oogje in het zeil houdt.

Conclusie
Een veiligheidsslot is niet bepaald veilig als de sleutel onder de deurmat verstopt ligt. Dat geldt ook voor een alarm. Je kunt het beste alarmsysteem in huis hebben; als het systeem niet goed ingesteld wordt wekt het alleen valse hoop op zonder daadwerkelijke beveiliging. Bespreek daarom de mogelijkheden eerst met een expert om zo een oplossing op maat samen te stellen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie