Afbeelding
Woning verduurzamen

Je woning verduurzamen doe je zo!

21 januari 2020 om 09:27 Partnercontent

Duurzaam wonen. Het staat in de klimaatakkoorden, je leest erover in het nieuws en het houdt iedereen flink bezig. Maar wat je vooral hoort is dat alle energiekosten omhoog gaan, dat we meer belasting moeten gaan betalen enzovoorts. Je hoort niet echt hoe je je woning het beste duurzamer kunt maken. Want je huis verduurzamen; hoe doe je dat eigenlijk?

Begin met isoleren
Veel mensen beginnen meteen te denken aan zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Dat klinkt allemaal leuk, maar je hebt er maar heel weinig aan als je niet eerst begint met isoleren. Isoleren zorgt dat je minder warmte verliest. Alleen met goede isolatie heeft het zin om na te denken over een warmtepomp. En alleen met goede isolatie weet je hoeveel energie je gebruikt, zodat je het juiste aantal zonnepanelen kunt nemen. Isoleren kan de waarde van je woning ook flink verhogen. Dit kan ook gevolgen hebben voor je opstalverzekering. De opstalverzekering van FBTO dekt woningen standaard tot een waarde van 450.000 euro, dus over het algemeen zal de hogere waarde van je woning met isolatie hier ook binnen vallen en wordt deze automatisch meeverzekerd. Dat geldt echter niet voor elke verzekeraar, dus is het verstandig dit even na te kijken.

Gebruik waterbesparende oplossingen
Je kunt op veel manieren verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan waterbesparende oplossingen. Je kunt op deze manier honderden liters water per jaar besparen. Dat scheelt misschien niet zoveel voor je portemonnee, maar wel heel veel voor het milieu! Dit zijn goede oplossingen:

  • Waterbesparende kraan en douchekop
  • Wasmachine en vaatwasser met energielabel A++ of beter
  • Machines gebruiken op duurzame stand
  • De vaat niet voorspoelen
  • Enkele minuten korter douchen

Maak logisch gebruik van duurzame oplossingen
Mensen denken meestal niet logisch. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser. Veel mensen spoelen de vaat voor onder de kraan. Uit onderzoek blijkt dat ze op deze manier 50% meer water gebruiken dan wanneer ze de vaat gewoon hadden afgewassen. En zelfs 80% meer dan wanneer ze de vaat zonder voor te spoelen in de vaatwasser zouden zetten! Eenzelfde tendens zie je bij duurzame verlichting. Veel mensen vinden het lage wattage van lampen zo interessant dat ze veel meer verlichting zijn gaan gebruiken in en rond het huis. Waardoor het uiteindelijk nog minder duurzaam is dan vóórdat ze hun verlichting aanpasten!

Denk na over permanente oplossingen
Er zijn genoeg tijdelijke oplossingen die nu je huis iets duurzamer maken. Maar denk alvast eens na over een permanente oplossing. Om onafhankelijk te zijn heb je niet alleen zonnepanelen nodig. Je moet je huis ook duurzaam kunnen verwarmen. Voor een goed geïsoleerd huis is de warmtepomp het meest geschikt. Maar je kunt ook denken aan een zonneboiler. Ga in elk geval niet te snel voor tijdelijke of gedeeltelijke oplossingen. Je kunt meestal beter even doorsparen en een permanente oplossing kiezen. 

Je woning verduurzamen kost je meestal best wat geld. Je investeert het in het verbeteren van je huis. Uiteindelijk verdien je meestal een groot deel weer terug omdat je minder hoeft te betalen. Je huis wordt er ook meer van waard. Je huis verduurzamen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie