Straadadvocaat René Slotboom gaat voor in Preek van de Leek

20 januari 2020 om 15:00 Evenementen Deel je nieuws

De 53-jarige jarige René Slotboom houdt op zondag 26 januari  de 28e Preek van de Leek, in de Franciscus Xaverius, aan ‘t Zand in Amersfoort. Het is de herkansing voor zijn preek van maart 2019, toen hij vanwege privéredenen op het laatst moest afzeggen. De bijeenkomst begint om 16.00 uur. Na afloop wordt er een glas fris of wijn geschonken.

 

 

René Slotboom is negentien jaar geleden in Amersfoort neergestreken om de straatadvocatuur van de grond te tillen. Dat klinkt net iets gewichtiger dan het is. In de dagelijkse praktijk is deze rondborstige Achterhoeker namelijk de steun en toeverlaat van de Amersfoortse daklozen en minderbedeelden. Gemiddeld zo’n 150 in getal. Voor hen gaat hij door het vuur.

Slotboom heeft daarvoor geleerd hoe hij ambtenaren en politici tot actie kan bewegen. Niet voor niets slaat hij zelden een raadsvergadering over. Een vrijwel ongeëvenaarde betrokkenheid bij de plaatselijke politiek. Zijn gedrevenheid om daklozen te helpen gaat dan ook ver. Hij weet als geen ander wie er in Amersfoort onder de brug of in het park slaapt. Geen statische groep overigens, maar een steeds weer van samenstelling veranderende groep ontheemden.
Daarbij is Slotboom bepaald geen softie. Aan hem zijn geen geitenwollen sokken besteed. Als man van de praktijk - hij heeft zelf op straat geleefd - weet hij dat heldere regels voor iedereen een zegen zijn, en zeker voor daklozen. Wie bij zijn thuisbasis op Muurhuizen wel eens binnenkomt herkent direct de orde; smoesjes worden door Slotboom herkend en doorgeprikt. ,,Ik denk nogal zwart-wit.” Hij zegt het met een lach. Een man van de praktische adviezen ook, die bijvoorbeeld een beeldende omschrijving gebruikt bij het voordeel van door de vingers zien: ,,Het effect van ‘artikel vijf’ wordt weleens onderschat. Je weet dat daklozen geen bekeuring kunnen betalen. Dan is een reprimande van de politie vaak veel verstandiger.”

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie