Richard van Driel Petri tijdens de schenkingsovereenkomst in aanwezigheid van Ina Loovers, directeur en Henk van Tilburg en senior collectiebeheerder van Archief Eemland.
Richard van Driel Petri tijdens de schenkingsovereenkomst in aanwezigheid van Ina Loovers, directeur en Henk van Tilburg en senior collectiebeheerder van Archief Eemland. Archief Eemland

Uniek bewegend beeld van Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog

20 januari 2020 om 13:23 Historie

AMERSFOORT Onlangs is een uniek amateurfilmpje in kleur opgedoken van Amersfoort in oorlogstijd. Het filmpje ging zondag 19 januari in première tijdens de opening van de nieuwe tentoonstelling 'Amersfoort Bevrijd. Vreugde en verdriet' van Archief Eemland op de derde verdieping van het Eemhuis.

Het 16 mm-filmpje werd door Richard van Driel Petri in de nalatenschap van zijn grootouders Dick en Sara Duiker gevonden. Zij waren de eigenaren van de gerenommeerde fotowinkel Duiker aan de Slotlaan in Zeist tussen 1919 en 1952.

Op de bewegende beelden die hoofdzakelijk gefilmd zijn vanaf het dak van het door de Duitsers gevorderde gymnasium aan de Barchman Wuijtierslaan, zijn onder andere Duitse soldaten te zien en enkele op het spoorwegemplacement rijdende stoomlocomotieven met op de achtergrond de wagenwerkplaats en het Soesterkwartier met de Sint Henricuskerk. De originele film is begin januari geschonken aan Archief Eemland.

,,Een in de oorlog gemaakte amateur kleurenfilm is bijzonder zeldzaam", vertelt senior collectiebeheerder Dirk Steenbeek die de filmbeelden uitgebreid onderzocht. ,,Omdat het burgers in de Tweede Wereldoorlog  verboden was om te fotograferen en te filmen, zeker militairen en militaire objecten, moet de film vrijwel zeker gemaakt zijn door een Duitse militair. Maar wie de maker is en waarom de film nooit is opgehaald bij fotowinkel Duiker blijft vooralsnog onduidelijk."

TENTOONSTELLING Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland en dus ook Amersfoort werd bevrijd. De provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort besteden aandacht aan de herdenking en bevrijding van Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog.

Van 20 januari tot en met 29 mei is de nieuwe tentoonstelling te zien op de derde verdieping van het Eemhuis. Unieke foto's, dagboekfragmenten en amateurfilmbeelden geven een beeld van Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is samengesteld door historicus en gastconservator Richard Hoving.

Bron video: Archief Eemland.

Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie