Wethouder Hans Buijtelaar.
Wethouder Hans Buijtelaar. Gemeente Amersfoort

Wethouder Buijtelaar slaat terug

19 januari 2020 om 13:41 Politiek

De meest omstreden wethouder van Amersfoort dient zijn critici van repliek. Wethouder Hans Buijtelaar, die al jarenlang centraal staat in de discussie over de Westelijke Ontsluiting, liet zijn woordvoerder een uitgebreide reactie schrijven aan de pers en de gemeenteraad, begeleid van allerlei documenten. Hierin worden aantijgingen tegengesproken of genuanceerd.

Jeroen de Valk

Tot de documenten behoort een brief van het onderzoeksbureau XTNT aan de wethouder. Het bureau was aan het werk gegaan op verzoek van de Stichting Groen in Amersfoort. Het resultaat was een alarmerend rapport waaruit zou blijken dat de rondweg overbodig is. De gemeente zou zijn uitgegaan van een stijging van het aantal arbeidsplaatsen op bedrijventerrein Isselt en de Bernhardkazerne. Van die stijging zou geen sprake zijn.

BETEUTERD In een beteuterde brief aan de wethouder lijkt XTNT het eigen onderzoek te relativeren. Het bureau zegt maar acht uur te hebben gekregen voor de opdracht. Het onderzoek was dan ook beslist geen 'second opinion' maar slechts een 'quick scan'. Daarbij werd noodgedwongen vertrouwd op de gegevens die door Groen in Amersfoort werden verstrekt.

Een ander burgerinitiatief, de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA), meldde dat de gemeente een subsidie van ruim vier miljoen van de provincie zou mislopen door vertraging van de werkzaamheden. De woordvoerder van de wethouder schrijft dat er geen reden is tot zorgen. De gemeente heeft tijdig om uitstel gevraagd en kreeg daarop een positieve reactie van de provincie.

BERNHARDKAZERNE De SP diende schriftelijke vragen in over een verplaatsing van de entree van de Bernhardkazerne. Het zou onduidelijk zijn waar die entree - en daarmee de aansluiting ervan op de rondweg - zou komen. Daarom moesten de werkzaamheden maar worden stilgelegd.

Uit een reactie van het Rijksvastgoedbedrijf blijkt dat die onduidelijkheid er niet is. De hoofdingang zal 'enigszins' worden verplaatst. De wijziging zou zó gering zijn, dat dit geen invloed heeft op de aansluiting aan de weg.

Voorts wordt rekening gehouden met 'een kleine toename van de verkeersintensiteit'. Er komt namelijk een nieuw KEK-gebouw. 'KEK' staat voor 'Keuken, Eet en Kantine'. Verder denkt het Rijksvastgoedbedrijf dat de kazerne kan worden verhuurd als vergaderlocatie.

BESCHERMDE DIERSOORTEN Ingewikkelder is een conflict met de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). De RUD legde de gemeente een 'last onder dwangsom' op. Bij de aanleg van de rondweg zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de Wet Natuurbescherming. De RUD gaat met name in op enkele dassen die in de buurt van het plangebied om het leven waren gekomen. De gemeente heeft een 'zorgplicht' ten aanzien van beschermde diersoorten. De RUD eist een boete van tweeduizend euro per overtreding.

Na een weerwoord van de wethouder heeft de RUD besloten deze 'last' te handhaven. De RUD schrijft wel dat er strikt genomen geen verband is aangetoond tussen de aanleg en de aangereden dassen.  

SARDINEBIK De RUD gaat ook in op de wonderlijke sardineblikje-affaire. De wethouder schreef dat de RUD onvoldoende rekening zou hebben gehouden met een geperforeerd sardineblikje dat in het plangebied was aangetroffen. Iemand had het er kennelijk neergelegd teneinde dassen te lokken. Dassen ruiken zo'n visgeur op een grote afstand.

Natuurbeschermers brachten daar tegenin dat het blikje pal naast de ingang van een dassenburcht was geplaatst; daar hoefden de dassen dus geen weg voor over te steken. Verder is zo'n blikje al vele jaren een gebruikelijk middel om een dierenpopulatie in kaart te brengen.

De RUD wil kwade opzet niet uitsluiten. Het lokken van dieren naar de betreffende plek zou 'verwerpelijk' zijn. ,,Wij mogen hopen dat de Stichting Groen in Amersfoort en de Dassenwerkgroep (…) zich niet bedienen van dergelijke afkeurenswaardige praktijken (…).'' Een verband tussen het blikje en de dood van dassen is 'onzeker' maar daarmee niet van tafel.

WEERWOORD Tot zoverre het gemeentelijke offensief. De inkt was nog niet droog, toen Groen in Amersfoort al met een weerwoord kwam. In het kort: de groei van het defensieverkeer zal bij lange na niet de 24 procent halen waar de gemeente van uitgaat. De hoofdentree van de kazerne zal weinig veranderen, maar daarnaast dacht Defensie aan een twééde ingang.

XTNT lijkt het eigen onderzoek te relativeren, maar het vertrouwde terecht op door Groen in Amersfoort aangeleverde gegevens. De conclusies van het rapport zijn door XTNT niet teruggenomen. Een belangrijke uitkomst luidt: het verkeer zal veel minder toenemen dan verwacht, en daarmee is de Westelijke Ontsluiting overbodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie