R. Böhm (1949)
R. Böhm (1949) R. Böhm

Tijdloos

18 januari 2020 om 15:41 Mensen Deel je nieuws

Ik wist niet dat ik het in mij had, maar mijn tweede boek is zojuist, begin januari 2020 verschenen bij uitgeverij Boekscout. Het is deel twee van ‘De avonturen van professor Kierewiet’ een serie die uit drie delen zal bestaan en geschikt is voor kinderen vanaf drie jaar. Professor Kierewiet praat met dieren en beleeft allerlei avonturen met hen.

Ik ben al een paar jaar gepensioneerd als het idee ontstaat verhaaltjes op  te schrijven. Helemaal nog niet met de gedachte ze als een boekje uit te geven. Dat idee komt later. De verhaaltjes waren voor onze oudste kleinzoon van toen vier jaar. Ik vertelde ze voor het slapen gaan. Korte verhaaltjes omdat de kleintjes niet lang geconcentreerd blijven, maar ze moeten wel grappig en niet eng zijn. Ik besloot de juf van Groep 1 & 2 van de basisschool een oordeel te vragen over de inhoud van mijn geschrijf. Was dit het niveau, afgestemd op de kinderen uit die groepen? De reactie was enthousiasmerend, “je moet ze bundelen en uitgeven.” Het verzoek volgde of ik mijn proza zelf wilde voorlezen in de klas. En zo werd ik ‘Voorlees Opa’. Intussen rijpte het idee een uitgever te benaderen. Ik werd er ook wel een beetje huiverig van. Zat men wel te wachten op mijn ideeën. Toch trok ik de stoute schoenen aan en stuurde mijn manuscript op. Vier dagen later had ik een  enthousiaste reactie. Deel één over professor Kierewiet was geboren. De verhaaltjes zijn tijdloos en moeten uitnodigen tot een gesprekje over de inhoud. Dat laatste om daarmee de taalvaardigheid te bevorderen. Zo ontstond ook het idee achter elk verhaal twee vragen op te nemen. In dit tweede deel voegde ik er een ‘Weetje’ aan toe. Een kleine bijzonderheid over het dier in het verhaal.

Inmiddels ben ik zeventig jaar en bezig aan het illustreren van het derde deel. Ja, de tekeningen bij alle verhalen maak ik zelf. Grappig, ik tekende nooit eerder, maar het is ontzettend leuk om te doen. Zo leuk zelfs, dat ik nu op tekenles zit.

Inmiddels is onze kleinzoon acht en te oud voor de korte verhaaltjes, maar onze kleindochter wordt vier. Een nieuw luisteraartje. Als ‘Voorlees Opa’ ben ik ook nog actief. Het is geweldig de reacties van de kinderen te zien.

Maar ‘Noblesse oblige’ en daarom ben ik gestart met verhaaltjes voor kinderen vanaf zes jaar. Wie weet,  wordt dit ook voor uitgave geschikt. Maar deze verhalen zijn bestemd om door de kinderen zelf te worden gelezen. Hoe boei je het kind, dat opgroeit met Ipad en Iphone en 24 uur televisie? Hoe uitnodigend moet dat zijn. Enfin we zien wel.

Rijk worden doe je er niet van, maar het houdt de hersens bezig. Dat laatste is juist wat ik zoek als ‘de nieuwe vijftiger’. Informatie over de boekjes staat op mijn website www.lezertje.nl  
Wie weet vindt uw (klein)zoon of (klein)dochter het ook leuk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie