Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart
Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart Marco De Swart

Tijdelijk holocaustmonument Levenslicht naar Amersfoort

16 januari 2020 om 09:57 Historie

AMERSFOORT Het is eind deze maand 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. In heel de wereld wordt stilgestaan bij 75 bevrijding en om ook de holocaustslachtoffers uit Amersfoort te herdenken is van 22 januari tot en met 2 februari het tijdelijke monument Levenslicht te zien op het plein voor Museum Flehite (Westsingel 50). Dat meldt magazine Monumentaal.com.

,,Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben die traditie als inspiratiebron gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten."

Bij het Holocaustmonument lichten de stenen straks om de paar seconden op en doven weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in Amersfoort gemist wordt. Levenslicht houdt de herinnering aan de slachtoffers levend. Het monument licht dag en nacht op, maar komt het beste tot zijn recht in het donker.

Woensdagavond 22 januari wordt bij Archief Eemland een interactieve zuil met gedenkrol en informatie over de slachtoffers onthuld.

Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie