Afbeelding
Germ Wind

Jaarlijkse telling: 'Ruim 300.000 dieren in Dierenpark'

15 januari 2020 om 11:24 Dieren

AMERSFOORT Aan het begin van het nieuwe jaar is het weer tijd voor de jaarlijkse dierentelling in DierenPark Amersfoort. ,,Elk jaar tellen wij de dieren in ons park, zodat wij zeker weten dat alle aantallen kloppen", vertelt curator Nils Dijkgraaf. De uitkomst van de telling: 311.484 dierbewoners.

Het tellen van de dieren is niet zo'n makkelijk werkje als het misschien lijkt. ,,Sommige dieren zijn bijzonder snel, dan is het best een uitdaging voor de dierverzorgers om het precieze aantal te weten te komen", vertelt de curator. ,,Wij moeten creatief te werk gaan. De mantelbavianen zijn bijvoorbeeld geteld door middel van een slow motion video. Zo weten wij dat er op dit moment precies 58 bavianen in ons park leven. Daarnaast tellen we veertien ringstaartmaki's, achttien pinguïns, honderd flamingo's en uiteraard nog veel meer dieren."

Met de jaarlijkse inventarisatie wordt de diercollectie in de Amersfoortse dierentuin nauwkeurig bijgehouden. Niet elk dier kan echter geteld worden. ,,Het lijkt bijvoorbeeld makkelijk om de prairiehondjes te tellen, omdat zij zo tussen de voeten van bezoekers door kunnen lopen", aldus Nils. ,,Maar deze knaagdieren hebben diepe tunnels gegraven, dat maakt het onmogelijk om hen allemaal te tellen. Wij maken voor deze diersoort daarom een schatting."

Hoe het park uiteindelijk aan zo'n hoog aantal komt? ,,Dat is mede dankzij onze parasolmieren. Aan de hand van de kamers die zij maken schatten wij het aantal op 308.000", vertelt Nils. Bezoekers kunnen dus honderdduizenden dieren spotten tijdens hun dagje uit in DierenPark Amersfoort. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie